Могат ли бременните да приемат пчелен мед

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

honey-and-pregnancy-1

Фактът, че бебетата до 1 година не бива да приемат пчелен мед е известен на повечето родители. Пчелният мед, макар и да е универсална храна от хилядолетия, съдържа някои видове бактерии, които могат да се превърнат в причина за ботулизъм при кърмачетата. Наред с това, храносмилателната им система е недостатъчно развита, така че не може да се справи с храна като пчелния мед. Ето защо педиатрите препоръчват бебетата, особено ненавършилите годинка да не приемат суров мед.

Как обаче стои въпросът с неродените бебета, т.е. важат ли тези правила и за бременните и безопасен ли е приемът на пчелен мед за тях и може ли бременната да навреди на бебето си, ако по време на бременността приема пчелен мед в сурово състояние.

Според експерти по хранене, пчелния мед на първо място е рискова храна, заради това, че се консумира предимно в сурово състояние и съдържащите се в него бактерии биха могли да причинят ботулизъм. Това е заболяване, което се причинява от невротоксините, които Clostridium botulinum отделят, в резултата на което се стига до парализа на различни органи и системи в човешкия организъм. Спорите на бактериите, причиняващи ботулизъм съществуват не само в меда, те се откриват почти навсякъде около нас в ежедневието ни, но това не означава, че всеки, които е бил в съприкосновение с тях ще развие болестта. Това обаче е валидно за порасналите деца и възрастните, за кърмачетата нещата стоят по друг начин. Органите и системите на кърмачетата са твърде чувствителни, все още недостатъчно развити и поради тази причина по-податливи към различни видове бактерии и вируси, в това чисто и ботулиновите. Ако дадем суров пчелен мед на кърмачето, той попада директно в храносмилателната му система, така че, ако е заразен с Clostridium botulinum, те започват да се размножават лавинообразно.

Специалистите по хранене не могат все още категорично да определят защо някои кърмачета се разболяват, а други не, но като цяло препоръчват да се ограничи даването на пчелен мед на деца на възраст под една година. Това ще гарантира избягването на заразяване с ботулизъм.

Недоразвитата все още храносмилателна система на бебетата все още не съдържа достатъчно количество „добри“ бактерии, които да го предпазват от „лошите“, а имунната система е все още твърде крехка, поради което то лесно може да се разболее.

Могат ли бременните да приемат пчелен мед?

Ако сте бременна или планирате да забременеете в близко време, вероятно вече сте прочели много по темата с какво можете и с какво не можете да се храните. По принцип храните, полезни за бременната, са полезни и за бебето. Изобилието от съвети обаче, често е объркващо, особено, ако сте бременна за първи път.

Относно пчелния мед, които, както стана ясно не се препоръчва за кърмачетата до навършване най-малко на една година, за бременните е напълно възможен.

На първо място храносмилателната система на бременната жена е напълно в състояние да се справи с „лошите“ бактерии на Clostridium botulinum и най-вероятно няма да настъпи заразяване. В известна степен имунната система на жената по време на бременност е с понижени съпротивителни сили, но ако бременността протича нормално, няма промени в храносмилателната система и нейната микрофлора, то тя вероятно е в състояние да се справи с всякакви видове болестотворни бактерии.

По време на бременността ботулиновият токсин е малко вероятно да премине през плацентата от майката към бебето. Това на практика означава, че ако бременната приема суров пчелен мед и дори той да е заразен с ботулинови бактерии, те най-вероятно няма да засегнат плода. Като цяло случаите на ботулизъм са рядко срещани при бременните. Фактът, че заразата няма как да премине през плацентата, дори една бременна да се е заразила с ботулизъм, е повод да се смята, че нейното бебе ще остане здраво.

Приемът на пчелен мед от бременните се смята за безопасен дори за жените които страдат от хронични стомашно-чревни инфекции или храносмилателни нарушения, но винаги трябва да се има едно на ум от повишен риск от заболяване. Добре да се има предвид, че ако бременната се е лекувала от друга инфекция с продължителен прием на антибиотици, тогава чревната флора може да е дестабилизирана и да е се окаже по-податлива на инфекции от всякакъв вид. Затова е добре, ако бременната е приемала антибиотици, да намали приема на пчелен мед.

Въпреки успокояващата информация, е добре, бременните да търсят и да купуват пастьоризиран мен от сертифицирани производители. Повече сигурност никога не е излишна!

Добре е бременните да имат предвид, че пчелният мед е калорична храна, съдържаща голямо количество захари, така че, ако килограмите „хвърчат“ нагоре твърде бързо, консумацията на пчелен мед и изобщо на сладки храни е добре да се сведе до минимум, особено, ако съществува риск от развитие на гестационен диабет.

Какви са ползите от пчелния мед за здравето на бременните?

Редно е да се спомене, че медът е богат на хранителни вещества, които организмът усвоява почти на 100%. Пчелният мед подпомага лечението на някои възпаления в горните дихателни пътища, кашлица и други респираторни заболявания.

В кулинарията може да се използва като заместител на захарта.

Накратко:

honey-and-pregnancy-1След като вече сте наясно с диетата си по време на бременността и сте сигурни, че храненето ви е богато на витамина, минерали и микроелементи, от които вие и вашето бъдещо бебе имате нужда, няма причина да не приемате чист пчелен мед. Той не представлява заплаха и не носи риск нито за бременната, нито за нейното дете.

Можете спокойно да подслаждате чая си с него или да го използвате, когато печете различни сладкиши. Можете да го използвате и като помощник при настинки, болки в гърлото и кашлица. Единственото условие е да се снабдявате с него от проверени източници, за да сте сигурни, че продуктът е пастьоризиран и не носи никакъв риск за здравето.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,166 преглеждания

Comments are closed.