Как да разговаряме с децата за тормоза в училище

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Помогнете на детето си да се справя с агресията в училище

Агресията е глобален проблем, с който се сблъскват милиони подрастващи и деца в предучилищна възраст. Статистиките сочат, че всяко четвърто дете е подложено на тормоз в училище. Съществуват безспорни доказателства за вредите от насилието върху физическото и психическото здраве и развитие на децата. Точно затова е от ключово значение ролята на родителя при такъв проблем. Някои родители не са сигурни откъде да започнат, други изобщо не са наясно дали децата им са жертви, странични наблюдатели или пък извършват тормоз. Важно е обаче да можете да помогнете на детето си да се справя с училищната агресия. Ето няколко съвета как да направите това:

Говорете с децата на тази тема

Всички родители и настойници трябва да разговарят за тормоза с децата си, особено ако те са в предучилищна и училищна възраст. Според експертите, колкото по-рано се проведе този разговор, толкова по-лесно е за подрастващите да се справят с борбата за власт в училище.

Защо децата проявяват агресия?

Децата проявяват агресия по различни причини. Понякога те тормозят другите от стремеж към власт и популярност. За целта им е необходима жертва – някой, който изглежда емоционално или физически по-слаб, или просто се държи по различен от тях начин. Друг път причината за враждебността идва от семейството. Такъв тип поведение може да се дължи също на несигурност, ниско самочувствие или пък потискан гняв. Научаването на повече информация за причините, поради които се прибягва до тормоз, може да помогне на учителите и родителите да определят ефективни начини за спирането му.

Съвети за разговори с децата на тема насилие

  • Говорете за агресията още преди да се е проявила

Разговорът за насилието и напомнянето на децата, че имат подкрепа у дома, може да постави основите, необходими за справяне с този проблем. Дори ако детето ви все още не се е сблъсквало с агресията в училище, е важно да знае, че тя съществува и че може да говори с вас за това. Подготовката за тези ситуации може да даде разбирането, от което се нуждаят подрастващите, за да реагират правилно.

  • Научете децата си коя е правилната страна

Когато децата се страхуват от хулигани, за тях може да е по-лесно да се включат към групата на агресорите. Много деца правят това, за да отклонят вниманието от себе си и да избегнат те самите да станат жертва. Важно е детето ви да знае, че да тормозиш останалите не е нормално и смелостта да се застъпиш за друг е това, което може да отнеме силата на насилника.

  • Обяснете на детето как е правилно да се реагира при проява на насилие

Ако детето ви се е сблъскало с хулиган в училище, е полезно да обсъдите подходящите начини за реакция в подобна ситуация. Както много от нас са научили от собствения си опит в детството, насилниците искат да провокират реакция, така че избухването може само да влоши нещата. Тъй като тормозът може да бъде смущаващ и емоционален, децата се нуждаят от нашата помощ за формулирането на правилни реакции.

  • Обяснете защо другите деца прилагат агресия

Важно е да обясните на детето си за причините, поради които неговите връстници могат да прибягват до грубост. Ако го научите на съпричастност, може да му помогнете да обезоръжи насилника.

  • Научете повече за социалния живот на детето си

Попитайте детето си за приятелите му в училище, дали се чувства комфортно да споделя с другите и дали има нещо, което може да направите, за да му помогнете да изгради по-силна връзка с връстниците си.

  • Напомняйте му за неговата сила и значимост

Да бъдеш жертва на тормоз може да бъде травмиращо преживяване за един човек, а още повече за едно малко дете. Проучванията показват, че това може да доведе до сериозни проблеми с психичното здраве на човека. Целта на насилниците е да унижават другите, което може да бъде опустошително за самочувствието на детето. Може да не сте в състояние да повлияете на агресора, но можете да насърчите самоувереността на детето си.

При тежки случаи на тормоз не се колебайте да се обърнете към учителите или администраторите в училището на детето си. Предлагането на обучение по въпросите, свързани с тормоза и ранната намеса могат да помогнат да се избегне агресивното и насилствено поведение сред подрастващите.

Източници: kidshealth.org; babysparks.com     

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,273 преглеждания

Comments are closed.