Учени създават деца от трима родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

516-3874-3_wide

Създаването на деца от трима родители вече няма да звучи като сюжет от фантастичен филм. Великобритания възнамерява да превърне това в реалност, след като позволи спорния метод за оплождане инвитро, комбиниращ ДНК на трима души.

Това съобщава вестник “Гардиън”. Техниката дава надежда за семействата, засегнати от заболявания като мускулна дистрофия, причинени от дефектна ДНК, която се предава от майката на детето.

Повече от 100 бебета с трима родители биха могли да се раждат в Обединеното кралство всяка година, след като правителството обяви плановете си за легализиране на спорна медицинска процедура, която има за цел да предпазва децата от наследствени заболявания. След промените, които направи кабинетът, свързани с раждаемостта, през февруари, Великобритания може да стане първата страна в света, позволила митохондриалната замяна, съобщи RT.
Методът се състои в отстраняването от яйцеклетката на майката на дефектната митохондриална ДНК и заместването й със здрава такава от друга жена. Министерството на здравеопазването обяви плановете си за легализиране на ин витро процедури, които предпазват от това бебетата да бъдат родени с болести като мускулна дистрофия, слепота и мозъчни заболявания, които са свързани с митохондриите – енергийният източник на клетките. Съобщението следва консултации, започнали преди три месеца. Окончателното решение може да дойде най-рано през следващата година през април, ако получи одобрението на двете камари на парламента.

Процедурата, която ще се използва при ин витро, е силно противоречива, тъй като включва участието на трима родители – две майки и един баща. Критиците твърдят, че това може да доведе до създаването на “дизайнерски деца”. При тази процедура се използва ДНК от втората майка, която се имплантира на мястото на дефектната в яйцеклетката на първата майка. Смята се, че това може да попречи на децата да наследят инвалидизиращи генетични заболявания.
Методът се нарича митохондриална замяна и все още е на етапа научни изследвания в лаборатории в САЩ и Великобритания. Досега няма доказателства, че техниката е опасна, но рискът за неизвестни странични ефекти остава и той може да засегне всички следващи поколения, носещи това ДНК. По тази причина учените продължават с изследванията.

Едно на всеки 6500 деца във Великобритания всяка година се ражда със сериозно нарушение, предадено по генетичен път. Много често засегнати са мускулите, сърцето, мозъкът и други органи, а симптомите се влошават с възрастта. Митохондриите произвеждат енергията във всяка човешка клетка и около 1 на 6000 бебета се раждат с тежки митохондриални нарушения. Жените с дефектни митохондрии многократно правят спонтанен аборт.

Остават обаче опасенията по отношение на безопасността на терапията. Критиците твърдят, че според еволюционната теория несъответствие между ДНК в митохондриите на донора и в тази на майката могат да доведат до потенциално непредвидими последици за ембриона.

Източник: bpost.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

Етикети:

16,167 преглеждания

Comments are closed.