Хелоуин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

halloween detsa

Хелоуин е празник, който се отбелязва от католици и протестанти и се празнува в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Въпреки че възприемаме този ден като християнска традиция, корените му всъщност са езически. Напоследък се отбелязва дори и в православни страни като нашата, но все пак Хелоуин се празнува най-тържествено в Америка, Великобритания и Ирландия.

Откъде произлиза този празник? Смята се, че той води началото си още от много древни времена и се е зародил в обичаите на келтите. На този ден келтите отбелязвали своята Нова година, защото смятали, че тогава завършва лятото и започва зимата. А зимата носи страх и смърт и нейни вестители са мъртвите. Тогава приключва и събирането на реколтата. Новата година келтите наричали Самхайн (Samhain). От този първопразник всъщност се заражда и Хелоуин. Смятало се е, че точно през тази нощ духовете на мъртвите идват сред хората и се вселяват в телата на живите. Тъй като според келтите се отваряла границата между мъртви и живи, всички е трябвало да изглеждат максимално най-страшно и зловещо. Огън не се е палел в къщите, за да се стреснат гостите от отвъдното и да не обикалят около дома. Келтите се обличали в животински кожи и глави, за да изглеждат колкото се може по-негостоприемно и плашещо. Рисували върху кратуни или камъни страшни лица. Оставяли на сенките храна, за да се заситят и да не нахлуят в домовете им. Всички се събирали около главните жреци на племето и палели голям огън, изричали заклинания и правели жертвопринушения. След края на този пир, който продължавал цяла нощ, всеки взимал въглен от свещения огън и го занасял в собственото си огнище.

Това е самият първообраз на този празник. Но през  43 г. пр. Хр. римляните покоряват повечето келтски територии. През следващите 400 години, които те прекарват на земята на келтите, се смесва не само населението, но и традициите: със Самхайн се съединяват два римски празника.Единият от тях е Фералия. Той се отбелязвал в края на октомври като ден за помен на починалите. Вторият бил в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона.Символът й била ябълката. Смята се, че именно оттам тръгва традицията на Хелоуин да се организират игри с ябълки.

ranno hristianska gravyura

След като християнството става господстваща религия там, където по-рано келтите правели своите обреди, много години след това папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на всички светии – Вси Светии. Този ден символизирал почит и прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с празник, отново посветен под една или друга форма на нея и на мъртвите. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas, или All Hallows. Въпреки усилията на църквата да тушира езическите обичаи, хората продължавали да отбелязват езическия празник в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхайн и деня на Помона. В средновековния английски език започнали да наричат празника съкратено Halloween. По-късно, през 1000 г., Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души, в който трябвало да се поменават не светиите, а обикновените мъртви. Така постепенно границата се размила и тези три празника се слели в един – Halloween.

хелоуин детско празнентсво ок. 1920 г.

Но как американците започват да празнуват този празник и да го чувстват като свой? През 19 век, след внезапно преселване на многобройни ирландци към Америка поради голям глад в родината им (след лоша картофена реколта), традицията на Хелоуин пуска корени и в САЩ. Така постепенно празникът става част и от американското общество. През 20-те и 30-те години на вече миналия век празнуването на Хелоуин се превръща в израз на твърде свободолюбиви и вандалски настроения. Носенето на маски е предпоставка за различни буйства и крайни прояви. Тези тенденции обаче постепенно са овладяни и празникът става предимно семеен и детски.

В него навлизат някои нови елементи на честването – появява се обичаят trick-or-treat (почерпи, за да не ти напакостя). Той включва размяна на различни сладкиши, бонбони и лакомства. Децата започват да обикалят по домовете и да си искат задължителната почерпка, а всяка домакиня проготвя по нещо за малчуганите.  

Традицията на маскирането се запазва – американците също започват да се обличат в страшни костюми, да слагат маски на лицата си, да плашат другите хора.

Любопитно е, че всяка година за празника американците харчат около 2,5 милиарда долара. Повече от половината от тях- за бонбони, като тази сума надминава дори разходите за лакомства по Коледа.

 

Вижте още:

Рецепти за Хелоуин
Няколко съвета относно хелоуинската тиква
Как да си направим страшна тиква за Хелоуин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

7,721 преглеждания

Comments are closed.