Гестационният диабет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


estational diabetes-1

1. Какво е гестационен диабет?

Гестационният диабет е диабет, който се развива по време на бременност. От 2 % до 10 % са жените, които го продибиват, докато са бременни и това го превръща в едно от най-често срещаните заболявания на бъдещите майки.

Когато се храните, организмът разгражда храната до прости захари (глюкоза). Тя навлиза в кръвоносната ви система и с помощта на инсулин (хормон, произвеждан от панкреаса), клетките ви разграждат глюкозата, за да използват енергията й като гориво. Ако обаче тялото ви не произведе достатъчно инсулин, клетките ви не успяват да усвоят глюкозата и не получават енергия, а тя продължава да циркулира в кръвта, като нивата й там остават високи.

При бременните жени хормоналните промени правят клетките на тялото по-слабо чувствителни към инсулина. За повечето бъдещи майки, това не е проблем, тъй като организмът им успява да произведе повече инсулин, който да разгради завишените нива на глюкоза. Но ако панкреасът ви се окаже неспособен да се справи с повишените нужди от иснулин, това се превръща в проблем, наречен  гестационен диабет.

Повечето жени с гестационен диабет се „отърват” от проблема с раждането на бебето. Това обаче би трябвало да остане като предупредителна светеща лампичка за евентуални бъдещи проблеми, свързани с диабета. Лекарите предупреждават, че жените, развили даибет по време на бременност са по-застрашени от развиване на болестта на по-късен етап в живота си. 

2. Как да разбера дали имам диабет, ако съм бременна?

Трябва да наблюдавате теглото си през цялата бременност и да следите дали качвате тегло в нормални граници. Нормата е максимум 1 кг – 1, 5 кг на месец или не повече от 14 кг за цялата бременност.

Гестационният диабет обикновенно няма симптоми и се открива при кръвен тест. Ако имате показания – като високи нива на глюкоза в урината, лекарят ви ще назначи допълнителни изследвания. Това става между 24 и 28 седмица или когато той прецени.

Ако кръвните изследвания покажат завишени нива на глюкозата в кръвта, това все още не означва диабет. За да се постави тази диагноза трябва да ви назначат изследване, наречено глюкозен толеранс – изпивате глюкозен разтвор и давате кръв за изследване на всеки час след като сте го приели. Лекарите проследяват как организмът ви се справя с глюкозата. 

estational diabetes

3. Как да разбера дали съм предразположена към диабет?

Смята се, че сте в рискова група, ако:

 • Сте с наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30).
 • Развили сте гестационен диабет при предишна бременност.
 • Имате високи нива на захар в урината.
 • Имате фамилна обремененост с диабет.
 • Ако вече сте родили бебе с надномерно тегло – над 4–4,5 кг.
 • Имали сте раждане с усложнения – мъртвородено дете, дете с родилен дефект и др.
 • Имали сте видоко кръвно налягане.
 • Вие сте на възраст над 35 г.
 • Качвате повече от допустимите килограми по време на бременността или сте с наднормено тегло по принцип.
 • Вие сте от не-европеидната раса – която е с най-нисък риск от развиване на гестационен диабет. 

4. Как гестационният диабет се рефлектира върху мен, бебето и бременността ми?

Повечето жени, които имат диабет по време на бременността, раждат здрави бебета. Адекватните промени в диетата и физическите упражнения обикновено се отразяват добре. Понякога се налага медикаментозно лечение, но това също е нормално.

Ако сте с висока кръвна захар, бебето ви също ще има високи нива на глюкоза в кръвта. Това води до завишено производство на инсулин от неговия собствен панкреас (да, бебето ви вече го може!). Високите нива на кръвна захар могат да доведат до натрупване на по-високо тегло, особено в областта на торса. Такива бебета обикновено се раждат трудно по нормален път, затова лекарите препоръчват Цезарово сечение.

Проблемът с големите бебета е, че главата им излиза сравнително лесно през родилния канал, но раменете, които са по-широки от тези на бебетата с нормално тегло, често се заклещват и това прави раждането по-дълго от нормалното. Това може да доведе до редица проблеми като недостиг на кислород до мозъка на бебето и последствията от това, счупване на кост на бебето по време на раждане, използване на различни похвати да изваждане на бебето – включително форцепс и по-сериозни епизотомии.

Освен това, бебета, родени с високо тегло заради високи нива на кръвна захар често продължават да страдат от проблеми с килограмите през цялото детство и дори като възрастни.

Сред последствията от гестационния диабет са и проблемите с ниската кръвна захар при бебето веднага след раждането. Това се случва, защото панкреасът на наследника ви продължава да произвежда повече инсулин дори след раждането в отговор на високите количества глюкоза от вашето тяло.

Затова лекарите правят кръвно изследване не бебето веднага сле драждане и продължават да го изследват в последствие по тяхна преценка, като вземат кръв от петичката му.

В по-тежки случаи на хипогликемия (ниска кръвна захар) на бебето се дава разтвор от глюкоза. Тестовете и даването на глюкоза са с цел предпазване на бебето от сериозни проблеми като загуба на съзнание, кома, увреждане на мозъка и др.

Гестационният диабет би могъл да има и други усложнения като полицитемия (увеличено количество червени кръвни телца) и хипокалцемия (ниско съдържание на калций в костите), която може да увреди функцията на сърцето. 

estational diabetes

5. А ако имам гестационен диабет?

 • Трябва да следите стриктно нивата на кръвна захар.
 • Да приемате добре планирана храна. Трябва да се консултирате със специалист по хранене, който да ви назначи подходяща диета. Тя гарантира добре балансиран прием на белтъчини, въглехидрати, витамини, минерали и калории. За да поддържате нормални нива на кръвна захар трябва да не пропускате часовете за хранене, да ограничите сладките и тестените храни и газираните напитки. Ако всичко това ви звучи плашещо – такова е само в началото. Когато свикнете с диетата всичко ще си дойде на мястото. Ключов момент е да не гледате на себе си като на пациент и ако успеете да наложите здравословен начин на хранене на цялото семейство – до диабетът може да се окаже ваш приятел!
 • Правете гимнастика. Движете се. Изразходвайте енергия. Физическото натоварване помага на тялото ви да преработи глюкозата.
 • Приемайте инсулин, ако лекарят ви прецени, че е необходимо. Коло 15 % от жените, страдащи от гестационен диабет приемат инсулин. Съществауват два варианта за прием – перорални препарати и инжекционен. Това става по преценка на вашия лекар. 

6. Ще имам ли диабет, след като родя?

Най-вероятно не. След раждането обикновено нивата на глюкоза в кръвта се възстановяват и всичко си идва на мястото. Но някои жени все пак остават в хватката с високата кръвна захар – около 1/3 от тях. Това не означава непременно, че  са болни от диабет, но нивата на глюкозата в кръвта им остават по-високи от нормалното.

За да се установи дали имате диабет след раждането, най-вероятно ще ви направят тест около 12 седмици след появата на бебето.

7. Гестационният диабет означава ли, че съм застрашена от диабет в бъдеще?

За съжаление, да. Около 1/3 от жените, развили диабет в предишна бременност се разболяват от диабет и през следващите си бременности. А половината се разболяват от диабет в определен момент от живота си в бъдеще.

Ето някои от факторите, които увеличават риска от развиване на болестта:

 • Вие сте с надномрено тегло. Рискът се увеличава с 50–75 %, ако имате проблем с килограмите.
 • Ако имате висока кръвна захар по време на бременност – особено, ако се е наложило медикаментозно лечение на проблема.
 • Ако са ви открили гестационен диабет в ранните месеци на бременността.
 • Ако нивата на глюкозата в кръвта ви са се оказали високи при изследване след раждането, но не достатъчно високи, за да ви диагностицират с диабет.

estational diabetes

8. Какво мога да направя да намаля риска от развиване на диабет в бъдеще?

Добра идея е да контролирате теглото си, да поддържате здравословна диета, да се движите, да бъдете спокойни. В допълнение към това, лекарите съветват да кърмите дълго – кърменето би могло да ви предпази от диабет. Научно проучване сочи, че има връзка между кърменето и загубата на излишни килограми след раждането, както и с намаления риск от развиване на диабет тип 2.

9. Какво мога да направя, за да сведа до минимум риска от диабет при детето ми?

На първо място трябва да следите стриктно нивата на кръвна захар по време на бременността и да ги държите в нормални граници. След раждането е желателно да кърмите бебето си. Кърменето има положителен ефект върху метаболизма на бебето и има отношение към предпазване на детето от наднормено тегло. И тъй като детето ви е застрашено от наднормено тегло, заради диабета по време на бременността, както и от развиване на сърдечно-съдови проблеми – е добра идея да му създадете здравословна диета, добри хранителни навици и физическа култура. Важно е и да предупредите педиатъра на детето си, че сте имали гестационен диабет. 


Още от Бременност:

shvashtane-bremennost   Схващанията през бременността

bremennost vitamini hranene   За витамините, минералите и бременността

sex-pregnancy   Сексът по време на бременността

pregorexia   Прегорексия

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28,771 преглеждания

Comments are closed.