За витамините, минералите и бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost vitamini hranene 

 

По време на бременността вашето тяло се нуждае от допълнителни дози витамини, минерали и хранителни вещества, за да може бебето ви да се развива правилно, а и вие да сте жизнени и здрави. Най-добрият начин за набавянето им е правилният хранителен режим, който да спазвате през тези девет месеца. Това не означава, че трябва да се откажете напълно от любими храни, като шоколад или сандвич с пържени картофки. Хранете се разнообразно и включвайте ежедневно в менюто си всички хранителни групи. Особено важни за организма на бременната жена и бебето са храни, които съдържат съставки като желязо, фолиева киселина, калций, магнезий, витамини.

 

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е от групата на В витамините (B9) и е изключително важна за развитието на бебето през първите месеци на бременността. Тя предодвратява някои вродени аномалии, като спина бифида. Ако в рода си имате хора с дефекти на невралната тръба, е добре да се консултирате с вашия лекар, още преди да правите опити за бебе.

Включвайте храни, които съдържат фолиева киселина във вашето всекидневно меню. Това са зелени листни зеленчуци, салати, марули, спанак, нахуд, ядки, портокалов сок, сушен грах и боб. Фолиева киселина се добавя и към някои видове зърнени закуски, хляб, сокове и напитки. Може да проверявате хранителната информация наопаковките, за да проверите съдържанието на фолиева киселина.  

Ако се притеснявате дали организмът ви получава достатъчно фолиева киселина само от храната, може да я пиете на таблетки като хранителна добавка. Добре е приемът й да започне още преди да забременеете и да продължи поне няколко месеца след това. За точното й количество, задължително се посъветвайте с лекар.

 

Желязо

През периода на бременността се увеличава нуждата на организма от желязо. Това е така, защото бебето ви има голяма нужда от него по време на развитието си вътре в корема, което продължава и през първите месеци след раждането. Това важи в голяма степен за кърмещите майки.

Добър източник на желязо са телешко, патешко и пилешко месо и риба. От зеленчуците – всички зелени, като спанак, броколи, зеле и различни бобови растения – нахуд, леща, боб.

Храните и напитките с високо съдържание на витамин С, ще помогнат на тялото ви да усвои по-добре желязото. Ако например за обяд имате зелева салата с пиле, може да изпиете една чаша портокалов сок.

Внимавайте с кофеина. Чаят, кафето и газираните напитки с кофеин, намаляват абсорбацията на желязо в организма.

bremennost vitamini hranene

 

Калций

Калцият е в основата на здравите и силни кости. Вашето бебе се нуждае от голямо количество калций, особено през третия триместър от бременността, когато костите започват да се развиват и укрепват.  

Ако не приемате достатъчно от него всеки ден, калцият от който се нуждае бебето, ще се „изтегля” от резерва, който са натрупали вашите кости. За да избегнете по-нататъшни проблеми със зъбите и костите, както и риска от остеопороза по-късно, се убедете, че диетата ви осигурява достатъчно и за двама ви.

Според лекарите, бременната жена се нуждае от 840 мг калций дневно, а някои жени и до 1000 мг на ден. Млечните храни, като прясно и кисело мляко, сирене, извара и обогатено с калций соево мляко, освен вкусни да и идеален източник на този важен за организма елемент. Също така марули, спанак, аспержи, чесън, брюкселско зеле, броколи, портокали и различни подправки, като риган, магданоз, розмарин. Добрата новина е, че количеството калции в храната остава непроменно след топлина обработка или при съхранение продължително време.

За доброто усвояване и използване на калция от организма, е добре да приемате и достатъчно Витамин D. Някои кисели млека са обогатени с витамин D, а добри негови източници са яйцата, сьомгата, риба треска.

 

Омега 3

Омега 3 са здравословни мастни киселини, които са изключително важни за развитието на централната нервна система, мозъка и зрението на вашето бебе, и преди, и след раждането.

Отлични източници на Омега 3 са сьомгата, орехите и лененото семе. Други варианти за тяхното набавяне са скаридите, риба треска, яйца, зеле карфиол, соя, тофу, брюкселско зеле, камбала.   

 

Запомнете

Приемането на мултивитамини по време на бременността не е препоръчително. Предозирането на някои витамини (като Витамин А), може да крие рискове за развитието на бебето.

Ако смятате, че имате нужда от допълнително витамини, задължително се консултирайте с лекаря, който следи бременността ви. Той ще ви насочи към най-подходящия за вас вариант.

 

Още по темата:

food-for-two Хранене за двама? 

 

sushi Храни, които да избягвате, докато сте бременни

healthy-pregnancy Здравословен режим на хранене по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,929 преглеждания

Comments are closed.