Frejolada от Перу
Карлос Портен е четвърто поколение гастроном по майчина линия. Идва в България през 2006 г. с една ясна цел – да отвори ресторант ЛОМО, след като е живял почти 18 г. в Германия. Концепцията му е: кратко меню, сезонни местни продукти, щедри порции, вкусна храна. Казва, че от 4 г. не е боледувал нито веднъж, защото си готви сам. Насърчава всички по-често да правят същото, като за целта понякога води Мулти култи кулинарни куросве и разпространява идеята за богатата еклектична перуанска кухня.
Frejolada
За 1 порция
Зехтин
Няколко скилидки чесън (нарязани на ситно)
1 глава лук (нарязана на ситно)
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Кимион на вкус
20 г бекон (нарязан на ситно)
50 г черен или бял боб
2 дафинови листа
Мащерка на вкус
Риган на вкус
1 звезда анасон
2-3 пръчици карамфил
1 пръчка канела
10 мл оцет
1 наденица от свинско месо
В тиган се слага малко зехтин и се загрява до средна температура. Чесънът се запържва за 1 мин., после се добавя и лукът. След 1-2 мин. се добавят беконът със сол, пипер и кимион. След 2-3 мин. се добавя и бобът. След 1-2 мин се слагат останалите подправки. Готви се 10 мин., като се разбърква от време на време. Накрая се добавя оцетът. Наденицата се пече на грил и се сервира върху получената яхния.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив.
1,816 преглеждания