Девет въпроса за коронавируса, които родителите най-често задават

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

covid19---stayhome

Ситуацията с развитието на коронавируса както у нас, така и в целия свят, е динамична и бързо променяща се. Ето защо и отговорите на редица въпроси, свързани със заболяването, също не са категорични и окончателни.

За радост, коронавирусът е милостив към децата и случаите на заразени и болни деца са единични.

Ето отговорите на едни от най-често задаваните въпроси от родителите относно коронавируса:

Мога ли да извеждам детето си навън?

Това зависи от предписанията на властите, които можете да следите в уеб сайтовете на съответните институции. Независимо от това, че може да живеете в район, където няма случаи на COVID-19, по-добре се дистанцирайте, избягвайте места където се събират повече хора, обществения транспорт и закритите обществени пространства. Всякакви мероприятия, събития и чествания – обществени и лични, трябва да бъдат отменени.

Също така избягвайте детските площадки, тъй като вирусът оцелява от няколко часа до няколко дни по стъклени, метални, дървени и пластмасови повърхности. Ако все пак сте на открита детска площадка, използвайте антибактериални мокри кърпички и забършете с тях повърхностите до които детето ви би се допряло.

Разбира се, децата не могат да стоят само у дома и е полезно за тяхното здраве да излизат на чист въздух. Градските паркови зони и крайградски зони са добра идея, но само при условие, че децата не контактуват с други деца и непознати, за които не знаете дали не са заразени или болни.

След прибиране в къщи, детето и вие трябва да си измиете ръцете и лицето. Правете това винаги преди и след хранене. Използвайте дезинфектант, ако сте на място, където няма как детето да си измие ръцете с вода и сапун.

Не откривам дезинфектант в аптеката и магазина, какво да правя?

Можете да си направите домашен дезинфектант или да използвате обикновен спирт с висок процент – 60/95 %.
Също така можете да си вземете течен сапун и да го смесите със спирт и да използвате тази смес за миене на ръцете. Много важно е да оставите ръцете си да изсъхнат и едва тогава да докосвате каквото и да било, в противен случай дезинфекцията не би била достатъчно ефективна.

Детето ми има симптоми на настинка. Да го заведа ли на лекар?

Не е нужно при първи симптоми да тичате към болницата. Освен това е добре да се знае, че симптомите за наличие на коронавирус са висока температура, суха кашлица и задух. Ако детето ви е с умерено повишена температура, хрема и зачервено гърло, първо се обадете по телефона на личния лекар на детето и се консултирайте с него. Той ще ви посъветва какво на направите и има ли нужда да го посетите в кабинета му или ще ви насочи към съответното лечебно заведение.

Ако детето ви се влоши внезапно и има затруднения с дишането, отказва да се храни и да приема течности, незабавно потърсете спешна помощ.

Кога е нужно детето ми да бъде тествано за коронавирус?

Ако детето ви няма доказано директен контакт с болен от COVID-19 или такъв, който е контактен и не сте пътували в засегнати райони, по-скоро детето ви не е нужно да бъде тествано за коронавирус. Т.нар. “бързи тестове” не са 100% сигурни и е безсмислено да ги правите, особено на деца.

Доколко е безопасно да използваме градския транспорт с детето си?

Засега няма предписания да се спре използването на градския транспорт у нас, който се движи по график в населените места в цялата страна, но ако се налага да се придвижите на по-големи разстояния е най-добре да използвате личните си превозни средства.

Какво да правим, ако детето ни е с компрометирана имунна система?

Тъй като все още няма достатъчно информация за това как децата реагират на този вирус, е трудно да се каже какво да се прави в случай, че детето е с компрометиран имунитет.  Във всеки случай би било добре да се спазват общоприетите мерки, да се спазва социална изолация, да се храни пълноценно и да приема повече течности, топли напитки и препарати с витамини и минерали.

Какви други хигиенни мерки, освен старателното миене на ръцете, да предприемем у дома?

Сменяйте спалното бельо и хавлиите по-често от обикновено и ги перете на по-висока температура. Почиствайте играчките и предметите, с които детето ежедневно борави. За целта използвайте антибактериални кърпички или памучни тампони, напоени със спирт 60-95%.

Може ли баба да ни дойде на гости?

Ако възрастните роднини са с нарушено здраве, снижен имунитет и хронични заболявания, най-добре е те да си останат у дома. Именно хората на възраст над 60 години са най-уязвими за новия коронавирус, затова е добре да се грижим за тях и да ги пазим.

За сигурността на семейството си, отменете всички планове за събирания, срещи и пътувания.

Доколко новородените са по-податливи на коронавирус?

Няма данни новородените да са по-застрашени от коронавируса, в сравнение с които и да било други деца. Ето защо, препоръчително е спрямо тях да се предприемат хигиенните предпазни мерки, които обичайно предприемаме срещу други респираторни и грипни вируси и заболяванията, които те предизвикват. Винаги преди контакт с новороденото си измивайте старателно ръцете с топла вода и сапун и се преобличайте с дрехи, с които влизате само при него.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,151 преглеждания

Comments are closed.