Направи с мама: Домашен дезинфектант

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

soap

Само за броени дни след като кризисният щаб у нас съобщи, че са регистрирани първите случаи на коронавирус от аптеките светкавично изчезнаха маските и дезинфектантите. Те се използваха от мнозина и преди това, още когато беше обявена повишена заболеваемост от грип тип Б. На фона на усложнената епидемиологична обстановка тези липси могат да обезпокоят мнозина, но от всяка ситуация винаги има изход, особено ако запазим спокойствие.

Препоръките да мием ръцете си със сапун и топла вода възможно по-често, както и да използваме антисептик са от основно значение за нашето здраве.

Ако не можете да си намерите дезинфектант от аптечната мрежа, не изпадайте в паника, защото, оказва се, всеки може да си го направи у дома, при това със същата ефикасност каквато е тази на готовите в търговската мрежа. Основното е разтворът да съдържа алкохол.

За да са ефикасни, препаратите трябва да съдържат най-малко 60% алкохол, какъвто е изопропилов алкохол и етанолът.

Ето как да си приготвите домашен  дезинфектант:

1 ч.ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус (поне 75 градуса)

1/2  ч.ч. гел от алое вера (или друг гел на растителна основа)

5 /10 капки етерично масло (лавандула, мента, розмарин, евкалипт, и др.)

Смесването на алкохола с гела ще направи разтвора по-плътен и ще подпомогне нанасянето на домашния дезинфектант върху кожата на ръцете, без да я изсушава излишно, а етеричното масло ще му придаде приятен аромат.

Ако разполагате с шише с помпа, използвайте го, за да ви е по-удобно нанасянето на домашния гел, ако не – използвайте всеки друг съд, които ви се стори подходящ, който да се затваря плътно.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

36,557 преглеждания

Comments are closed.