Три деца от 4 до 11 годишна възраст са с положителни проби за коронавирус, но не са болни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-treska-grip-bolno-(2)-94193-500x0

Заразените с новия коронавирус у нас вече са 23, а възрастта им е в широки граници – от 4 до 77 години. Това обобщение направи днес началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на колко години са новооткритите с положителни проби вчера.

Има три деца – на 4, 7 и 11 години, които са с положителни проби, но те не са болни, а са само контактни лица. Децата нямат симптоми. Положителните пациенти ще са под домашна карантина и само ако имат проявена симптоматика ще бъдат приемани в болница.

Децата, както и новите регистрирани с положителни проби са от една и съща фамилия от монтанското село Василовци, чиято роднина е и починалата в “Пирогов” 66-годишна жена. Целият род е бил заедно на семейно тържество, на което са празнували 24 души. Продължава издирването на останалите контактни.

От изключителна важност е личната отговорност на хората, които са били в страни с регистрирани случаи на коронавирус, да се самоизолират у дома поне за 14 дни.

От кризисният щаб обаче съобщават, ме са налице многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията е именно това. Поради тази причина е и обявеното от днес до 13 април 2020 г. извънредно положение в страната.

С изключение на починалата в Пирогов жена и съпругът й, който е в тежко състояние, всички останали с потвърдени проби за коронавирус са в добро състояние.

“Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи”.

Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането.

До момента в света има регистрирани 134 хиляди случаи, от тях нови са 8389, 4983 са смъртните случаи. 70 хиляди са се възстановили от заболяването.

В Европа положението е динамично: Словения потвърди 42 случая, Хърватия – 8, Сърбия – 6, Северна Мекедония – 2, Румъния – 15, Гърция – 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания – 5.

Италия има вече 15 000 случая, Иран има 10 000 случаи. Северна Корея са с близо 8 000 случая.

От големите държави в Европа Испания има над 3 000 случая, Франция – 2 800, Германия – 2 700, САЩ имат 1 700 случая, Швейцария – 868, Норвегия – 800, Япония – 691, Швеция – 687.  В Китай регистрираха само 21 нови случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. В Европа все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите, добави Мутафчийски.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,393 преглеждания

Comments are closed.