Четири неща, които мислите, че ви трябват за новороденото, но всъщност изобщо не се нуждаете от тях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_145078552

Вие сте в края на бременността си и въпреки съветите на „старило и патило“, под въздействието на хормоните от бременността се отправяте на най-опустошителното пазаруване преди раждането.

Струва ви се, че не сте подготвена с нищо от това, което е необходимо за малкото бебе, което съвсем скоро ще се роди, а наред с това нямате представа и от какво точно то ще се нуждае първоначално. Това е предпоставка за паническо пазаруване, което със сигурност ще погълне сериозен бюджет и ще задръсти дома ви с излишни вещи.

Съвсем скоро сами ще се уверите изненадате колко много от тези неща, които сте напазарували предварително, никога няма да влязат в употреба!

Какво наистина е нужно на бебето, след като се роди и се приберете заедно у дома?

Ето четири неща, от които първоначално със сигурност няма да имате нужда:

1. На първо място не са ви нужни три дузини бебешки шишета.

Особено, ако планирате да кърмите бебето и докато кърмата ви му е достатъчна. Бутилка за хранене ще ви у нужна едва, когато кърмата ви намалее и се стигне до дохранване с изкуствено мляко (ако се стигне до там). Преди това използването на шише не е препоръчително, защото биберонът има по-широк отвор от каналите на млечната жлеза, а бебетата са хитри – лесно ще свикнат да се хранят по мързеливия начин, а на вас ще ви се наложи да се цедите непрекъснато, което никак, ама никак не е добра идея, що се отнася до липсата на време за почивка и сън. Така че, дръжте шишето далеч от бебето колкото се може по-дълго време и всичко ще е наред и не взимайте повече от едно-две шишета, които да са съвместими с различни накрайници и биберони (за всеки случай). Наред с това, макар и малки, бебетата имат своите предпочитания, така че, когато премине на изкуствено хранене, вашето мъниче най-вероятно само ще ви подскаже от какво шише и какъв по големина и размер биберон има нужда.

2. Новородените нямат нужда от връхни дрехи за разходка.

През първите няколко седмици след раждането, независимо от сезона, повечето бебета остават у дома, така че покупката на якенца, жилетки, гащеризони, панталонки и обувки е напълно ненужна. Ако сте се поддали на импулса си за покупки преди раждането, може да се окаже, че буквално сте задръстили детската стая или спалнята си с вещи и дрехи, които само ще ви пречат и ще създават хаос в къщата. Вероятността да ги облечете на бебето си някога е клоняща към нула. Освен това, най-вероятно повечето от тях вече няма да са по мярка на бебето, когато то бъде готово за разходки навън.

Вместо връхни дрешки, по-добре напазарувайте пижамки, камизолки, ританки, тениски в размери за бебета от 0 до 3 месеца. Ако нещо друго ви изкуши и не можете да устоите на желанието си да го купите веднага, просто го вземете в по-голям размер, например от 6 месеца нагоре.

Не пропускайте да отчетете сезонът, в който бебето ще се роди. Ако бебето ви е лятно – избирайте дрешки от меки памучни материи с къси ръкави, и обратно, ако бебето ви е зимно – взимайте дрешки с дълги ръкави и материи, съобразени със студените месеци.

3. Новородените нямат нужда от играчки.

Новороденото все още не е готово за игри и играчки. Особено през първите седмици през които единствените неща, които ще прави са да яде, да спи, да плаче и да пълни пелените.

Бебетата започват да изявяват своите социални умения, като това да се усмихват на някого с умисъл едва към края на втория месец. Поради този факт играчките до тази възраст на детето са напълно безполезни, а някои огромни плюшени приятелчета могат да са даже опасни, ако да поставени в пряка близост до бебето в неговото кошче или бебешко креватче.

shutterstock_145078552Вместо да пазарувате играчки за новороденото, можете да изберете бейбифон или музикална играчка, които ще подпомогнат развитието на слуха и зрението на бебето.

4. Бебето не се нуждае от пелени за повиване.

За деня на изписването на новороденото такава пелена може и да влезе в употреба, но след това едва ли ще се сетите, че изобщо сте я купували. И обикновено бебешко меко одеяло ще ви свърши същата работа, а и бебетата на три-четири месеца вече не се нуждаят от подобна вещ, тъй като на тази възраст те вече се движат по-активно и се преобръщат, което изключва вероятността дълго време да останат повити в специална бебешка пелена.

Одеялцето е меко, леко и достатъчно, за да топли бебето и същевременно може да се използва както у дома, така и навън.

Бебешки стоки – втора ръка! Защо не?

 

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,756 преглеждания

Comments are closed.