Бременност и антидепресанти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremmennost-i-antidepresanti

От момента,  в който една жена установи, че е бременна, тя поставя грижата за бебето над всичко, включително и над собствените си нужди. Променят се навиците, храненето, режимът на сън и почивка. Важно е обаче да мисли и за своето здраве.

При много жени промените, които настъпват в организма и психиката с настъпването на бременността водят до редица затруднения, особено, ако приемат медикаменти, свързани с някои хронични заболявания или налагат приемането на антидепресанти.

Приемането на антидепресанти по време на бременност носи потенциални рискове за нероденото бебе. Това твърдение е научно доказано, но интересен е фактът, че почти не се споменават рисковете, които съществуват и за майката, когато тя преустанови лечението си.

Какво ще се случи, ако спрете приема на антидепресанти по време на бременността?

За приемането на антидепресанти по време на бременността няма универсален отговор, който да е валиден за всички жени. Жените, които са забременели по време на терапията си с антидепресанти са в правото си да решат сами за себе си дали да продължат терапията си и по време на бременността или не. Същото се отнася и до тези, които вече са бременни, но се налага да приемат такъв тип лекарства при вече установена бременност. И в двата случая повечето жени избират да преустановят приема на антидепресанти.

Специалистите смятат, че е важно да се преценят много внимателно възможните рискове за бебето и потенциалните последици за бъдещата майка от преустановяването на лечението.

Какви да рисковете от антидепресантите за бебетата?

Приемането на антидепресанти, увеличават риска от сърдечни малформации при плода, както и от развитието на спина бифида.

Други рискове от приемането на антидепресанти по време на бременност са:

–         Повишен риск от спонтанен аборт

–         Риск от преждевременно раждане

–         Симптоми на отчуждение и следродилна депресия

Рисковете при плода са по-сериозни в първите три месеца от бременността и през последните й няколко седмици. В тези периоди неродените бебета са най-уязвими.

Последици от прекъсването на терапията с антидепресанти при майката:

Ако решите да спрете приема на антидепресанти по време на бременността си, най-вероятно състоянието ви с нищо няма да застраши вашия живот, както и този на детето. Най-добре е обаче да се консултирате с вашия личен лекар или наблюдаващият ви психотерапевт. Съществува риск спирането на антидепресантите да доведе до задълбочаване на проблемите, които сте имали преди да забременеете, както и риск от отключване на нови симптоми. Консултацията с вашия лекар е важна, тъй като с негова помощ ще може да се коригира терапията по такъв начин, че да не вреди на бебето ви, но и да се нагоди към вашите индивидуални нужди.

Ако усещате, че не сте готови да спрете терапията си с антидепресанти или вече сте опитали и резултатът не е бил във ваша полза, най-добре се консултирайте с вашия терапевт, който може да ви предпише друга терапия, която да е по-щадяща за бебето.

Ако останете с обичайната си терапия, поискайте по-чести консултации по време на бременността, така че развитието и състоянието на плода да се наблюдават през по-къси периоди от време.

Много жени, които приемат антидепресанти по време на бременността признават, че за тях това е било единственото правилно решение, особено при жени склонни към самонараняване и изложени на риск от самоубийство. Много бъдещи майки споделят, че изборът е изключително труден, а чувството за вина, че с приема на антидепресанти вредят или застрашават живота на нероденото си бебе, е смазващо. Еднакво трудно е и решението за спиране на терапията, което може да доведе до непредвидими последици за майката.

Ако сте бременна или кърмите и вземате антидепресанти, имайте предвид, че рисковете за бебето и ползите за вас са равнопоставени и че решението дали да ги спрете или да продължите терапията си с тях, е от значение точно толкова за бебето ви, колкото и за вас самите.

www.huffingtonpost.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,991 преглеждания

Comments are closed.