Бебето не e слязло в таза? Чудите се кога ще слезе?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_pelvis

В третия триместър на бремеността сякаш цялото внимание и очаквания са насочени към това, кога бебето ще слезе (ще се ангажира) в таза. Но нека на първо място разберем какво означава бебето да се „ангажира“.

Спускането на главата на бебето в таза се измерва спрямо ischial spines или просто спините, които се приемат за ниво 0. (Ischial spine – това е седалищно бодило от всяка страна на седалищните кости на таза). Когато бебето е на ниво 0, главата му е в най-тясната част на таза – на нивото на спините. Тогава главата е ангажирана в таза.

Когато главата на бебето ви е над спините, то не не е ангажирано. Например, ако е 5 см над спините, то е на ниво -5. Когато бебето ви е се е спуснало до позиция 0, това вече е положително число, ако се е спуснало под тази част с 1 см – то е на ниво +1 и така нататък.

Кога бебето ми ще ангажира в таза?

Това зависи изцяло от вашето бебе. Да, първия път бебета могат да се ангажират в таза по-рано за разлика от второ или следващо бебе, но това че бебето не е слязло в таза преди раждането да е започнало, не означава, че има проблем. Дори на раждащите за първи път майки им се случва бебетата им да започнат да слизат по-ниско в таза с помощта на първите контракции. Няма формула за всички, формулата е – „когато бебето е готово“. И това няма общо със способността на организма ви да ражда или дали бебето е мързеливо :) Вашето бебе знае кога е най-точният момент и се ангажира когато е готово – така че се доверете на тялото си и на бебето – те ще работят в унисон, когато му дойде времето.

Нашите женски тела за предназначени за раждане, майката природа работи много добре. Аз мисля, че щяхме да сме застрашени като вид, ако нашите бебета не се ангажираха в таза и раждането не започваше от само себе си.

Ако бебето не слиза, значи ли това, че е прекалено голямо за таза ми?

Ни най-малко. В някои редки случаи, когато бебето не слиза дори и в 41-42 седмица, е по-вероятно да е заело трудна позиция в таза, но не и че е твърде голямо за таза ви, което веднага ни кара да си спомним, че то все още не е готово да се ангажира. Ако бебето е в  право задно тилно (постериорно) положение или друга трудна позиция, сайтът www.spinningbabies.com е страхотен и предлага техники за обръщане на седалищни, постериорни бебета и бебета в други трудни позиции. Също можете да опитате други алтернативни терапии като акупунктура или сеанс при хиропрактор за обръщане на бебето. Сайтът spinning babies е невероятен ресурс, защото предложените техники помагат бебето да застане в идеална позиция за раждане т.нар оптимално позициониране на плода.

Предизвикване на раждането?

Предизвикване на раждането на високо разположеното бебе може да бъде пагубно – не само че индукцията сама по себе си може да увеличи риска от фетален дистрес и цезарово сечение, но и спукване на водите при така разположеното бебе може да предизвика пролапс на пъпната връв. Това е изпадане на пъпната връв пред главата на бебето във влагалището (което е животозастрашаващо за бебето – бел.прев).

Бременността може да продължи до 42 седмици, така че ако вие и бебето сте здрави, няма причина да планирате изкуствено предизвикване на раждането поне дотогава, за да дадете на бебето си най-добрия шанс да се роди в деня, когато то е решило, че е точното време.

Пример: Има 70-80% вероятност, че бебето, което се намира на ниво -5 см, в крайна сметка ще бъде родено с цезарово сечение, ако раждането се предизвика изкуствено. Така че избягвайте индукцията и се доверете на бебето – чакането е най-доброто лекарство.

Нуждая ли се от цезарово сечение?

Има малка вероятност да се прибегне до секцио, ако просто изчаквате и дадете време на бебето. По-вероятно е да се стигне до секцио, ако раждането се предизвика изкуствено. Много малък брой са жените, които не успяват да родят вагинално заради трудно разположено бебе, но това може да се случи, дори и ако бебето е ангажирано в таза преди раждането. Ако бебето обаче не е ангажирано, не значи задължително, че ще родите със секцио. Ако се притеснявате за позицията на бебето, вижте сайта на spinning babies и бъдете активни по време на бременността и раждането си. Ходенето, плуването и всички пози с корема надолу са чудесни за тази цел. Ходене пеша по стълби също помага за слизането на бебето в таза, но не се насилвайте прекалено много.

Не забравяйте – много бебета се ангажират едва в момента на получаване на контракции и тези случаи завършват с нормални вагинални раждания.

Защо тогава толкова много шум?

За съжаление в учебниците по акушерство често се твърди, че по-голяма част от първородените бебета трябва да се ангажират няколко седмици преди раждането.

По ирония на съдбата, реалните изследвания противоречат на това и казват, че около 70-75% от бебета не се ангажират преди контракциите. И ако раждането не е предизвикано, то 85-90% от тези неангажирани бебета се раждат вагинално. Едва ли си струва да се притеснявате, че имате мързеливо бебе! Неангажираните бебета не са в затруднено положение, те са доста щастливи и си чакат там :) (освен разбира се ако няма друг проблем). Така че, защо да чупим нещо здраво? Ако бебето и майката са здрави, няма смисъл да се рискува с голяма операция, която носи големи рискове, освен ако рисковете не надвишават ползите.

Изследвания за неангажираните бебета и раждането

Честота и значение на неангажираната глава на плода при първескини в ранна фаза на раждането

“Нашият клиничен опит противоречи на традиционната представа, че при по-голямата част от първескините с плод в главично предлежание, главата на плода се ангажира в таза 1-2 седмици преди началото на раждането. В 75.4% от 175 жени главата на плода не беше ангажирана в началото на раждането. Няма значителна статистическа разлика между групата с неангажирана глава на плода и групата с ангажирана глава на плода що се касае до честотата на вагинално раждане, цезарово сечение заради пелви-фетална диспропорция, форцепс, тегло на плода и ниска оценка по Apgar при раждането. Това, че главата не е заангажирана не винаги означава, че тазът е стеснен.

Раждане при първескини с неангажирана глава на плода

ЦЕЛ: Да се оцени връзката между нивото на главата на плода в ранна фаза на раждането с последващотот разкритие, спускане на плода и вероятността за цезарово сечение.

РЕЗУЛТАТИ: От 132 участници, 29 (22%) започват раждане с ангажирана глава на плода, 103 (78%) започват раждане с неангажирана глава на плода. От „неангажираната“ група при 15 жени (11%)  главата е подвижна над входа на таза (на ниво -3 от спините), и при 88 жени (67%) главата е прилежаща към входа на таза (на ниво -2 или -1). При подвижна глава над входа на таза в ранен етап на раждането по-често имаше по-дълга втора фаза, проблеми в активната фаза на раждането и по-голям риск от цезарово сечение. Общо 12 пациентки (9%) претърпяха цезарово сечение: 2 (6.9%) от „ангажираната“ група, 6 (6.8%) от групата с прилежаща глава към входа на таза, и 4 (27%) от групата с подвижна глава на входа на таза.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Повечето първескини в това изследвание са започнали да раждат с неангажирана глава на плода. Бременните с подвижна глава на плода над входа на таза в по-голям процент от случаите родиха с цезарово сечение, отколкото жените с прилегнала или ангажирана глава на плода в началото на раждането. [Общо 90.3% от жените родиха вагинално.

Статията е любезно предоставена от doula.bg

За авторката: Кели Уиндер е дула, създател на сайта http://www.bellybelly.com.au и майка на три деца. Информацията в статията е от общ характер, не цели да замести съвет от квалифицирано медицинско лице.

Оригиналната статия на английски език ще намерите тук.


Прочетете още:

natural_birth_sepia  Защо естествено раждане?

baby_smiling_11121898 Пъпната връв не трябва да се реже веднага след раждането

mother_newborn_skinny  Разделянето на бебето и майката след раждането

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

11,894 преглеждания

Comments are closed.