Банани вместо хапчета! 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_255425365

Казват, че само два банана дневно дават достатъчна енергия за напрегната 90-минутна тренировка. Сладкият плод е номер едно за фитнес маниаците и запалените атлети. Но енергията не е единственото, с което бананът може да ни направи по-здрави и дееспособни. Той е и надежден помощник при редица заболявания и състояния, изискващи енергия и допълнителна издръжливост от организма.  

Не на депресията и стреса!

Оказва се, че хора, страдащи от депресия, се чувстват по-добре след прием на банан. Това се дължи на съдържащия се в бананите триптофан, протеин, който тялото преобразува в серотонин, известен като хормон на щастието. Редица специалисти и лекари препоръчват вместо да се тъпчем с хапчета и химия, да хапваме повече банани. Още повече съдържанието на витамин В6 е достатъчно, за да регулира нивото на глюкоза в кръвта, което също повлиява положително настроението.

Ежедневната работа под стрес ни тласка да се тъпчем с шоколад и чипс, от което трупаме наднорменото тегло. Това е твърде често срещано явление сред хората, практикуващи високостресови професии. За излизане от този порочен кръг се препоръчва похапването на банани, с цел контрол върху нивата на кръвната захар.

По-лек ПМС

Можете да избегнете приема на хапчета по време на ПМС – достатъчно е да имате под ръка поне па едни от жълтите плодове дневно. Витамин В6 регулира нивата, които могат да повлияят на настроението ви.

Сила за мозъка

Ако ви предстои изпит – заредете се с банани, не с шоколади. Хапнете поне един на закуска. Калият ще ви помогне да се концентрирате и съсредоточите върху онова, което предстои. 

Без анемия                                                                                                                                

Бананите имат високо съдържание на желязо в състава си, а това стимулира производството на хемоглобин в кръвта, което е добре за хора и деца, страдащи от анемия.

Артериалното налягане в норма

С помощта на този уникален тропически плод мнозина поддържат артериалното си налягане в норма. С изключително високото съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, бананите са идеален помощник в борбата с високото кръвно.

Приятели на стомаха

Бананът е признат за диетична храна при стомашно-чревните заболявания – гастрити, колити и язви. Това се дължи на меката и нежна структура, която не дразни стомашната лигавица, а химическият състав я защитава от механично дразнене и неутрализира високата стомашна киселинност.  поради своята мека структура и гладкост. Той неутрализира високата киселинност и намалява дразненето чрез покриване на лигавицата на стомаха.

Богатите на фибри банани са идеално средство за поддържане и възстановяване на нормална чревна функция. Те се препоръчват при стомашни разстройства и имат регулиращо лаксативно действие.

Бананите имат естествен антиациден ефект за организма, поради тази причина гастроентеролозите ги препоръчват при проблеми от подобен характер.

Сутрешно гадене

Закуската от банани се счита за лека и лесно смилаема. Жълтите плодове могат да се похапват съвсем спокойно дори между основните хранения, тъй като поддържат нивата на кръвната захар в норма, а с това подпомагат състояния, които са свързани със сутрешно неразположение и гадене.  

Не изхвърляйте кората

Ако вас или хлапето ви ухапе комар, натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората от банан. Зачервяването и отока ще изчезнат сякаш сте използвали медицински продукт. 

Контрол на телесната температура

В някой древни култури бананите са се считали за средство за охлаждане на организма не само физически, но и емоционално. В Тайланд смятат, че бременните жени е необходимо да хапват банани всеки ден, за да е добре бебето им.

Оказва се, че един банан може да се окаже решение за много злини. Сравнен с една ябълка, бананът съдържа четири пъти повече протеини, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече минерали. Високото съдържание на калий превръща бананите в абсолютен фаворит сред храните. Тези качества може би ще наложат в скоро време фразата „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!“ да претърпи известна корекция и тя да се трансформира в „Един банан на ден държи доктора далеч от мен!“.  

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,535 преглеждания

Comments are closed.