Как да родителстваме по-умно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

happy mom and child

Нямам претенции да бъда експертен родител. Даже напротив. Аз съм майка и учител, работил с множество семейства през годините. Чета доста. Пробвам нови неща. Някои работят, някои – не. Тази поредица няма за цел да ви даде всички отговори, съвсем не, защото аз със сигурност не разполагам с тях. Тя е за споделяне на простички, ефективни стратегии и идеи, които в моята практика са се доказали като успешни. Разбира се, всяко семейство е напълно различно, затова, моля, чувствайте се свободни да приложите всеки от съветите ми както сметнете за най-подходящо за вас.

Започваме: Как да си разработите план за бягство

Сега, нямам предвид да изчезнете от планетата следващия път, когато изживявате труден ден, макар да съм сигурна, че на всички ни понякога се иска да направим точно това. Имам предвид да си отделите малко време, за да измислите безопасно място или занимание, с което да ангажирате децата следващия път, когато ви идва вповече.

Например, последната ни къща беше близо до плажа с чудесна детска площадка и кафене. Когато наиситна вече не издържах, грабвах си чантата, настанявах дъщеря си в колата и се отправяхме натам. Поръчвахме си млечни шейкове, тя се катереше и люлееше, понякога се разхождахме дълго из плажа и си тръгвахме по-спокойни. Винаги действаше.

Когато сте напълно изтощени или страшно ядосани, промяната в обстановката може да направи чудеса за настроението ви, а това директно се отразява и на децата (и партньора ви), на целия ви ден – да бъдем позитивни и спокойни е единствено хубаво нещо, нали така?
Естествено, да се спасите на плажа не може да бъде план за всеки, затова, ето няколко универсални съвета, които да имате предвид, когато измисляте своята стратегия:

Походете, карайте колела или тротинетка до местния парк или детска площадка. Оставете децата да търчат наоколо, да си играя с топка или с каквото има на площадката, докато вие релаксирате на близката пейка

Посетете някой детски център или отидете до плувния басейн

Скачайте на трамплин или въртете обръч, каквото и да е, само се раздвижете, за да прогоните мрачното настроение. За предпочитане – на открито.

Направете си пикник.

Напукайте пуканки, пуснете семейно филмче и се сгушете всички заедно на дивана.

Отидете на гости на някой близък, който разбира положението и може да помогне.

Извадете пастелите, водните боички или моливите и седнете да рисувате заедно с децата.

Настанете се удобно на спалнята и прочетете любимите си книжки или пък някои нови, за които все не остава време.

Трябва да призная, откак се преместихме, аз самата си нямам план за бягство и трудните дни са истински ад. Така че спешно сега си съставям нов план, даже два – единият е просто да се спасим на близката детска площадка, а другият е свързан с кратко пътуване с колата, сладолед и разходка. Усмихвам се само като си го представя!

Източник: Childhood101

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,536 преглеждания

Comments are closed.