Кърмене на бебе с алергия към белтъка на млякото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

noah7

Между 5 % и 15 % от бебетата правят алергична реакция към белтъка на кравето мляко. Симптомите включват повръщане и диария (които обикновено се проявяват между 45 минути до 20 часа след хранене). Въпреки че обикновено има генетична връзка за проявата на алергията, тя почти не засяга бебета, които биват изключително кърмени (само 0.5%). Това, може би, се дължи на факта, че протеинът, който се съдържа в майчиното мляко е със 100 000 пъти по-ниска концентрация отколкото в кравето мляко. Едно изключително кърмено бебе има много нисък шанс да развие АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко).

За съжаление, Ноа е едно такова бебе. Когато започва да проявява симптомите на АБКМ, обаче, лекарите препоръчват на майка му да започне да го храни с адаптирано мляко, което влошава стократно състоянието му. Ето неговата история, разказана, преживяна и изстрадана от майка му:

“Ноа не ядеше особено много през първите 24 часа. Той засука добре, но спираше да суче след около минута. Болничният персонал не ме подкрепяше с полезни съвети, но след известно упорстване от моя страна двама с Ноа поехме успешно по пътя на кърменето.
Отказване на гърда
Следващата седмица беше лесна за двамата – нямах напукани или болезнени зърна, имах много мляко и едно щастливо бебе. Но това не продължи дълго. На седмия ден Ноа започна да отказва да суче. Без да е бил хранен от шише или да му е предлаган биберон-залъгалка, Ноа просто отказа да суче. Това се случи на няколко пъти през седмицата. Аз, логично, се чувствах ужасно притеснена, смазана и безполезна. Кърменето беше единственото нещо, което можех да правя аз и само аз. Съпругът ми и майка ми се грижеха много за него, когато се върнах на работа, но исках нещо, което само аз можех да правя. noah3

Повръщането:

После Ноа започна да повръща – първоначално малки „изплювания“, а след това цялата порция мляко, която е изял. До петата седмица той постоянно плачеше, крещеше – не можеше да се храни, постоянно повръщаше и не можеше да спи повече от 20 минути. Тъй като аз се върнах на работа на половин работен ден на 6-тата седмица и на пълен – на 11-тата седмица, започнахме да го дохранваме с адаптирано мляко – по едно хранене на ден след 5-тат седмица. Първоначално всичко беше ок, но в последствие Ноа започва да повръща все повече, да не задържа никаква храна и да има зеленикаво ако, миришещо на оцет. Това беше причината да отидем до болницата.

Неадекватен медицински персонал

Никой не искаше да ме наблюдава как го кърмя или храня от шише, нито ме разпита за семейната ми история. Казаха, че е стомашен вирус и ни пратиха вкъщи. Ноа постоянно ядеше – първо започваше да яде, после внезапно спираше и започваше да пищи и отново да иска да се  храни. Отказваше да засуква правилно, а захапваше само зърното. Майка ми и лекарят само ми повтаряха да премина изцяло на адаптирано мляко.

Изпратиха ме на консултация за кърменето. Акушерката в клиниката по кърмене ми каза, че всичко идва от това, че нямам достатъчно мляко и че синът ми е гладен. Това беше тотално погрешно, тъй като изцеждах доста голямо количество мляко – повече отколкото беше нормално да изяде бебе на неговата възраст.

Алергия?

По това време вече четях в интернет и след кратко проучване реших, че синът ми има рефлукс и най-вероятно АБКМ. Когато сме били бебета баща ми, аз и братовчед ми сме имали същите симптоми каквито сега всички лекари свързват с АБКМ. И синът ми има същите! Очевидно аз на възраст 8 седмици съм имала същите симптоми и майка ми е започнала да ме храни с адаптирано мляко, тъй като сестра й й казала че явно няма достатъчно мляко. Повръщала съм толкова интензивно в този период, че майка ми ме хранила над мивката! На 4 месеца ме захранила с твърда храна и от тогава не ми е давала мляко. Дори и сега идеята за прясно мляко ме кара да ми се повдига. Когато Ноя прояви същите симптоми, майка ми каза, че това е нормално и, че аз страдам от постродилна депресия. Но когато тя самата пое грижите за него една сутрин, видя колко зле е той всъщност. В колата на път за болницата си казах: „Или Ноа трябва да взема някакви лекарства или аз! Нещо не е наред!“
 
За съжаление, лекарите не ни изслушваха, продължаваха да ни тикат адаптирано мляко в ръцете и единственото, което препоръчваха антиацид против киселините. Аз съм ветеринарен лекар и тогава се изправих и им казах, че е по-добре мълния да ме убие, ако аз застрашавах живота на моите пациенти, така както те застрашаваха живота на сина ми. Тогава започнаха да ме слушат! Чак тогава получихме омепразол (лекарство, което се прилага при гастроезофагиален рефлукс) и домперидон (лекарство против гадене) и аз спрях млечните и соевите храни. Първоначално беше наистина зле, да се храниш извън къщи беше трудно. Тогава мака ми ми помогна много – казваше ми какво мога да ям, как да си направя сладолед, пудинг, бадемово и кокосово мляко, които не съдържат мляко. noah8

Диагнозата

Промяната в храненето ми обърна нещата. Лекарите приеха, че Ноа има АБКМ. Той не проявяваше симптомите, когато не ядях мляко и соя и започваше да ги проявява в момента, в който хапвах нещо такова. Ключът тук е изключването на храните, а след това бавното им въвеждане отново. Лекарите продължаваха да предписват адаптирано мляко, съобразено с диагнозата на Ноа – лекарите обичат да знаят точни количества, да могат да измерват и да следят. Не им обръщах внимание.

Но не всичко беше по мед и масло. Зърната ми и увереността, че мога да кърмя успешно бяха направени на пух и прах, но аз не исках да се отказвам. Много бързо се разочаровах, което не помага за лечението ан рефлукса. От всичко дотук Ноа разбра, че трябва да яде само, като захапва зърното и по малко. Въпреки всичко аз смятах, че адаптираното мляко е отрова за детето ми и не се отказах да го науча отново да суче.

Намерих номера на специалист по кърменето и сега съм толкова щастлива, че отидох на консултация при нея. Тя ми възвърна увереността в собственото ми тяло и в бебето ми и ме накара да разбера, че не моето мляко е отказвал Ноа, а вредния за него белтък на кравето мляко. По ирония на съдбата, тя работи съвсем близо до медицинския център, където водех Ноа, но никой от специалистите там не ми е препоръчал да се консултирам при нея. noah2

18 месеца кърмене без млечна храна за мен

Кърмех Ноа, като спрях да приемам млечни и соеви храни до 18 месец, когато той сам се отби – по-рано отколкото аз планирах да го кърмя. Моето послание към майките, които имат бебета с АБКМ е: не позволявайте на лекарите да ви изплашат, особено да ви убедят да преминете на адаптирано мляко. Намерете адекватна помощ и приемете, че професионалните ангажименти, точният график и режим на бебето нямат място, когато бебето ви страда от рефлукс и АБКМ. Честно казано, не разбира защо някои майки избират да не кърмят. Когато става въпрос за животните всички хора смятаме, че е бедствие, ако някое малко се храни от шише и не суче от майка си и виждаме нагледно как малките, които сучат се справят много по-добре от другите, които биват хранени с адаптирано мляко.”

Разказ и снимки: http://www.thealphaparent.com

Прочетете още:

mom_baby_breastfeed_white  Най-често срещаните проблеми в началото на кърменето –

vashite%20vuprosi%20za%20kurmeneto  Да давам ли на бебето да суче и от двете гърди на едно хранене

breastfeeding-newborn  Кърмене при настинка и грип

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

10,150 преглеждания

Comments are closed.