Диабет и храна: кои храни в действителност го причиняват?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_4903708

Съществуват два типа диабет – Диабет тип 1 (инсулино зависим) и Диабет тип 2 (неинсулинно зависим, който с течение на времето може да се превърне в диабет тип 1).
Основна причина за заболяването от диабет са проблеми с панкреаса, който изпълнява две важни функции. Първата е отделяне на храносмилателни ензими и натриев бикарбонат, който алкализира чревното съдържание. Втората задача на панкреаса е отделянето на инсулин от бета клетките, които участват в транспорта на глюкозата до всяка една клетка в организма.

Когато клетките на панкреаса отслабнат това се отразява върху двете му основни функции. А натоварването на този орган и ефективността на разграждането и транспортирането на хранителните вещества зависи от храната, която консумираме. Целият стомашно-чревен тракт, който започва от устата (с изключение на стомаха), е алкален по природа. Консумирането на повече киселинообразуващи храни е причина всички органи на тялото, особено панкреасът, да работят в екстремен режим. За да неутрализира тези киселини и да поддържа алкално-киселинния баланс в организма, панкреасът започва да произвежда повече храносимилателни ензими и бикарбонат. Когато обаче това продължи дълго, хиперфункцията на панкреаса се превръща в хипофункция. Така жлезата се изтощава и започва да произвежда по-малко инсулин.

Официално диабетът се смята за автоимунен проблем, при който лимфоцитите атакуват бета клетките и ги унищожават. Според най-новите изследвания, причината за диабета се крие главно в увеличаването на мазнината в храната. Като резултат бета клетките не взаимодействат с глюкозата, която не може да достигне до клетките на организма. Те реагират и подават сигнал, че са гладни, отделя се още повече инсулин за транспорт и се получава порочен кръг, в който кръвната захар е висока и в следствие се получава диабет. Ето защо мазнините и киселинообразуващите храни са основна причина за появата на диабет.                                                                                                                                                                                                                                            Продължава на следващата страница:

shutterstock_129608621                                                                                                         

Дългогодишният опит на екипа на Лечебен център Vita Rama с диабетно болни от тип 1 и 2 показва, че решението на проблема е в пречистване на организма и регенериране на ендокринната система – основно панкреаса и надбъбречните жлези. Ако се следва този лечебен процес, диабетът може от нелечим да се превърне в лечим. Противно на официалната медицина, че плодовете трябва да се намалят при захарен диабет, дългогодишният опит и практика на Лечебен център Vita Rama показват, че най-добри резултати се постигат с изключване на тежките протеини, като месо, млечни продукти, яйца, риба; мазнините и сложните въглехадрати, като хлебни и тестени изделия, рафинираните и полуфабрикатни храни и включването на повече плодове и зеленчуци.

Препоръчваме хранителният режим за регулиране на диабет да започне без консумирането на много сладки плодове, докато се регулира кръвната захар. Около седмица след началото на режима могат да бъдат въведени и сладки плодове. С пречистването на кръвната плазма започва възстановяването на ендокринната система и панкреаса. Постепенно се намалява приема на хапчета или инжекции, в зависимост от типа диабет.

Подходящи храни за първоначалния период на регулиране на диабета са:

• Плодове – ябълки, боровинки, къпини (добре е да се изяждат по 10 къпини на ден), червени боровинки, малини, ягоди, пъпеш, диня, червен грейпфрут, манго, портокали, круши, киви, сливи. 

• Зеленчуци – домати, моркови, броколи, аспержи, спанак, маруля, краставици, зелен фасул, червен лук, броколи, карфиол.

• Подправки – босилек, кориандър, риган, мента, канела.

• Кълнове (6-7 дневни големи израстъци) – люцерна, китайско бобче, рукола, черен оман, броколи, ряпа.
В следващия етап на лечение трябва да преобладават хранителното меню трябва да включва 70% плодове и зеленчуци, а останалото да бъдат семена и ядки, безглутенови зърнени като киноа, амарант, елда, просо, по-рядко кафяв ориз и царевица, както и минимални количества бобови храни като нахут, боб, леща.

Лечебни рецепти за диабет: 

• 3 чаени лъжици канела на прах се слагат във 300 – 400 мл вряща вода и се варят на слаб огън за 20 минути. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти на ден. 

• 4 чаени лъжици семена от сминдух се заливат с 250 мл хладка вода и се оставят да престоят 24 часа. Сместа се разбива в блендер и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден.
Ако имате нужда от професионален съвет за лечението на Диабет чрез правилно хранене с био храни, свържете се с екипа на Vita Rama по всяко време! 

logo_bg

   http://vitarama.bg/

 

Прочетете още:

 

hamburger_5944905  10-те най-вредни храни за детето ви


father-baby-feeding_53357662  Полезно и вкусно меню за прохождащи малчугани

 

40f6fce04c3f7f73179a8daa4fc8659c_big  От какво се нуждаят децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,888 преглеждания

Comments are closed.