Да увеличим шансовете за бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ще намалите драстично възможността от родилни дефекти на детето, ако веднага след планиране на евентуална бременност започнете да приемате фолат поне месец преди бременността.
Ето ги и съветите ни:

shutterstock_96294323

№ 1. Разберете кога е овулацията ви

Най-голямата тайна към успешно забременяване е установяването ан овулацията (когато яйцеклетката се отделя от яйчника). Мислете за яйцеклетката като за мишена и за сперматозоидите като за стрели. Една от стрелите трябва да улучи мишената, за да забременеете.
Разберете кога е нормално да овулирате и увеличите шансовете си от забременяване.
Повечето жени отделят по една яйцеклетка на цикъл имате само няколко дни, в които опитите ви могат да имат успех. Като знаете кога е овулацията ви сте сигурни, че стреляте право към целта, без да губите излишно време в опити. Можете да използвате няколко различни начина да разберете кога е овулацията ви – да пресметнете 14 дни след първия ден ан последната менструация, да измерите базалната си температура (на влагалището), да си направите тест за овулация. Ако забележите, че цикълът ви е нередовен, ще е трудно да изчислите деня на овулация всеки месец.

№ 2 Хващайте се на работа, когато моментът дойде

Логичен съвет, но все пак: когато яйцеклетката се отдели от яйчника трябва да бъде оплоден, Ето защо трябва да планирате секс от няколко дни преди овулацията до деня на овулация. Ако започнете с опитите по-рано, ще увеличите шансовете си. Някои жени забременяват при секс 6 дни преди деня на овулацията си. 

Имате няколко дни, в които шансовете ви са високи и имайте предвид, че сперматозоидите могат да живеят до няколко дни в тялото ви, а яйцеклетката – само 1. Това означава, че ако правите секс например в понеделник, сперматозоидите ще оцелеят във фалопиевите тръби до четвъртък, а в някои случаи дори до неделя.
Ако не сте сигурни кои са ви фертилните дни, тогава просто правете секс всеки ден – така ще сте сигурни, че в тялото ви винаги има живи сперматозоиди, които могат да срещнат яйцеклетката ви. Колкото по-често правите секс, толкова по-големи са шансовете ви за успех – и няма странични ефекти.
Съвет: Ако вие и партньора ви очаквате само фертилните дни, за да правите секс, трябва да знаете нещо: мъжът трябва да еякулира веднъж на ден или поне веднъж преди да започнете да правите секс за забременяване, защото в противен случай в спермата му ще има сериозно натрупване на мъртви сперматозоиди, които не могат да оплодят яйцеклетката.

№ 3. Лежете

Трябва да останете в хоризонтално положение след секс, за да задържите спермата в тялото си. През 2009 г. се прави проучване Амстердам, което открива, че жените, които лежат 15 минути след изкуствена инсеминация имат с 50% по-високи шансове да забременеят от жените, които стават веднага след процедурата.
Не можем да сме сигурни, че същото важи за нормалния начин на забременяване, но нищо не пречи просто а го правим.

№ 4 Насладете се на процеса 

Ако бързате да забременеете, сигурно страдате от леко безпокойство и сте се качили няколко стъпала нагоре по стълбичката на тревожността. Да, това е напълно нормално, но истината е, че шансовете ви да забременеете, са доста по-добри, когато сте спокойни. Хипоталамусът – онзи отдел от мозъка, който отговаря за овулацията (освен всичко друго) – не функционира на пълни обороти, когато сте под стрес. Така че нашият съвет е да се отпуснете и да не мислите за времето, а да се насладите на момента. Докато се забавлявате и разнообразявате сексуалния си живот, имате по-голям шанс да забременеете сега. Забравете за всичко, което сте ели за секс позите, които увеличават шансовете за забременяване – всеки от нас е индивидуалност и не може да се предскаже коя е най-добрата за вас, така че експериментирайте.

№ 5. Пригответе сцената за супер спермата

Сперматозоидите имат най-висока оплодителна способност, когато са здрави, силни и много на брой. Няколко неща ви помагат в тази насока:
Намалете алкохола (проучванията сочат, че ежедневната употреба на алкохол може да намали нивата на тестостерона и броя на сперматозоидите в спермата.
Забравете за пушенето и наркотиците (тези с причината за слаба функция на сперматозоидите).
Приемайте важни нутриенти чрез храната – като цинк, фолат, калций, витамин C и D – които спомагат за производството на повече, по-силни и по-подвижни сперматозоиди.
Избягвайте горещите вани, сауни, защото горещината убива сперматозоидите (тестикулите функционирам оптимално между 34-35 градуса – няколко градуса по-ниско от нормалната телесна температура.
Колкото по-рано партньорът ви направи тези промени в живота си, толкова по-скоро ще имате шансове за бременност. Нужно е известно време, за да се образува спермата, както и на положителните промени в начина на живот да повлияят върху производството на сперматозоиди – средно около 3 месеца от началото на промяната.

№ 6. Подгответе тялото си.

Вие ще имате успешна бременност, ако тялото ви е готово за тази задача. Открийте дали сте във форма за бебе – и разберете какви промени могат да ви помогнат – насрочете си час при лекар, който да ви даде съвети. Може би ще имате нужда от време, за да направите нужни здравословни промени в начина си на живот, но е важно да направите първите стъпки още днес.
Междувременно, спрете алкохола, наркотиците (ако приемате такива) и пушенето – защото точно тези три вредни навици имат общо с проблемите с фертилността. Намалете кофеина (под формата на кафе, черен чай), тъй като той също има роля в проблемите с фертилността.
Колко време трябва да опитваме преди да се обърнем за помощ?
Естественото забременяване отнема средно 3 месеца – или 6 от 10 двойки успяват в този период.
Освен това, кога ще се обадите на специалист по репродуктивни проблеми, зависи до голяма степен от възрастта ви. Фертилността спада с напредването на възрастта, така че ако сте над 40 и все още не сте станали майка, най-разумно би било да се обърнете към специалист още от самото начало. Ако сте между 35 и 40, записването на час за лекар би трябвало да се случи след 6-месечни неуспешни опити. Ако сте под 35, най-добре е да се срещнете със специалист след 1 година неуспешни опити.
Ако се притеснявате, че имате някакъв репродуктивен проблем без да сте започнали с опитите за бебе, можете да се срещнете с лекар още преди това – няма причина да чакате.

 

Прочетете още:

mom_baby_sing_600x700  Да попеем на бебето


first-steps_63444757  Прохождането


toddler  Да погледнем света през детските очи

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

25,939 преглеждания

Comments are closed.