С бебе до сърцето – внимание, опасност от пристрастяване!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3sling babies

Бебе, което изисква физически контакт, полюшване и движение почти постоянно? Ръце, които вече изнемогват от разнасяне на малкото създание? Носталгия по приключения и чувството на свобода, което дава едно пътешествие, немислимо за момента с бебе на ръце.

Не сте се сблъскали с феномен, а и явно не сте случили на бебе-изключение, потвърждаващо правилото. Бебета изпитват нужда да бъдат носени и да усещат близостта на човек, който им дава грижа и любов. Движението и вибрациите на топлото тяло им вдъхва сигурност спокойствие. Може би и вие изпитвате носталгията по бременното коремче и чувството да си едно цяло с бебчето, но и за малкото човече допирът до мама носи истинско блаженство, силен е стремежът му да са отново неразделни, както преди раждането. Мама е почти като продължение на тялото на малкото телце и двамата са като срастнали. Разбира се, инстинктите за оцеляване на бебетата им подсказват, че да са близо до хората, които най-много ги обичат е тяхната гаранция, а широкото, специално подбрано детско легло често ги хвърля в паника – сякаш е бездънна яма, в която могат да пропаднат.

А когато мама се грижи и за друго дете, трябва да приготви обяд, да отскочи до банката, с татко са планирали разведряващо пътешествие или просто изпитва затруднения да се придвижва с тромава количка по лунни пейзажи – на помощ идва бебеносенето!

Мама вече е със свободни ръце, спокойна е за своето бебе, тъй като го носи точно до сърцето си, а малкото същество се чувства на сигурно място до майчината гръд и с любопитство наблюдава околния свят и всичко, което тя върши.

Но с това ползите от носене на бебето не се изчерпват, внимавайте, съществува реална опасност от пристрастяване, с бебе до сърцето и свобода на движението светът наистина става по-друг!

Свобода  – да сте заедно с бебето и едновременно с това да изършвате любими или належащи дейности е свобода, която всеки родител би оценил. Ако водите по-активен начин на живот, носенето на бебето ще ви позволи да запазите до голяма степен подвижността и разнообразието и след появата на малкото човече. 

Щастливо и сигурно – Когато носите бебето то е щастливо, чувства се защитено и обгрижвано. Това прави и мама и татко щастливи. Споделяте гледки и случки с мъничето, някак естествено е да му говорите и обяснявате какво се случва около вас, а то ви ‘отговаря’, това е началото на първата съвместна комуникация. Бебето се чувства сигурно при вашата близост и с по-голяма готовност приветства нови места, случки и хора. (по-охотно приема нови места, случки, хора)

Полезно и практично – Носенето на бебето много улеснява ежедневието ви. Можете да продължите с много от дейностите си – да играете с по-големите деца, да пазарувате, да приготвите обяд/вечеря, докато държите бебето близо до себе си. За детето е стимулиращо и обогатяващо да участва в разнообразното ежедневието на родителите си, така то учи ‘от първа ръка’. А Вие ще се чувствате по-сигурни и по-малко ограничени, тъй като и бебето ще се чувства удобно – на топло и сигурно. 

Удобство – много по-удобно е придвижването, в сравнение с маневрирането с количка или носене на бебе в кошче за кола.  Родителят е много по-мобилен и обикновено може да носи комфортно дори по-тежко поотраснало дете. Слинговете и ергономичните раници могат лесно да се сгънат и да се приберат в чанта и повечето позволяват машинно пране при зацапване.

Улеснява кърменето – много ергономични раници и слингове предлагат лично пространство за дискретно кърмене. Ще можете веднага да се погрижите за нуждите на бебето, още при първите сигнали, които то подава – преди да се е разстроило. Ако детето Ви суче дълго не е нужно да прекарвате цялото това време ‘залепени’ за дивана.

При неразположения – ако бебето Ви страда от рефлукс, колики или газове след хранене, носенето в изправена позиция ще намали дискомфорта и ще подпомогне преминаването на газовете, а с това и на неразположението. Някои бебета са по-чувствителни и заспиват по-трудно в периода на никнене на зъбки – с носенето те ще се чувстват обгрижени и успокоени, докато ги полюшвате близо до себе си.  

Но не само новородените имат нужда от носене. Поотраснали деца също могат да бъдат комфортно носени, с правилното приспособление след като силите им попривършат, както и когато е време за дрямка, а сте далеч от вкъщи или просто когато желаят да бъдат гушнати.

Статията продължава на следващата страница с “Ергономичните раници”….


baby_sling_door

 Ергономичните раници са удобен начин за носене, както на по-малко бебе, така и на поотраснало дете. Представляват лека раница със собствена тежест само около половин килограм, слагат се и се махат лесно и без специална техника и са на особена почит при татковците, които често странят от слинговете.

 

–         Eргономичните раници комбинират ползите на слинга с удобството на добре прилягаща раница.

–         Eргономична позиция на бебето, също като разположението му в слинг.

–         Щадящо носене главно от ханша, по-малко от раменете.

–         Много подходящ начин за носене и от татко, без привкус на женственост и без сложни инструкции за носене.

–         Лесно слагане и махане в рамките на няколко секунди, без боравене с метри плат, изискващо опит и рутина.

–         Издържат носене на деца до 20кг, като при по-тежки деца и отраснали деца е препоръчително носене на гръб. 

Ако носите бебето си на ръце или изнемогвате поради липса на повече крайници и време за неотложни задачи – опитайте бебеносене, с подходящо за вас приспособление, може неочаквано да се окажете поредният пристрастен!

За авторът:

Mira_FilipovaМирослава Филипова е обучител при подготовка за раждане и дула в процес на сертификация. Има син на почти 2 годинки, отглеждан по принципите на хармоничното и партньорско родителство, който продължава да бъде носен от мама, когато желае или се придвижват през девет планини в десета. Привърженик на естествени, природосъобразни решения за бебето и малкото дете и хармонични подходи при възпитанието на децата.

Основател и собственик на www.roshavo.com – аксесоари за бебеносене и хармонично родителство и фейсбук група Baby Carriers Bulgaria.

 






Прочетете още:

bebe%20v%20sling  Смисълът на привързаното родителство

newborn_thinker  Очакванията на новороденото бебе

boy_pubertet  „Бебешки пубертет” – какво да очакваме и как да се справим

mom_baby_sling_fall  Носенето на бебето в слинг през есенните и зимните месеци

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,393 преглеждания

Comments are closed.