“Оставете го на мира!” или грижа за пениса на новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_boy_blue

При раждането, пенисът на новороденото представлява цилиндрично стволче със заоблен край – главичка. Стволчето и главичката са разделени от канал, който се нарича sulcus (лат.) или “бразда”. Целият пенис – стволчето и главичката – е покрит с непрекъснат слой кожа. Частта кожа, която покрива само главичката се нарича препуциум. Препуциумът се състои от 2 слоя – външен и вътрешен препуциум, който е подобен на лигавицата.

Преди раждането, препуциумът и главичката се развиват като една тъкан. Препуциумът буквално е слят с главичката. С течение на времето вътрешната част на препуциума и главичката се разделят, като клетките остават на повърхността на всеки слой. Епителните слоеве на главичката и вътрешния препуциум редовно се подменят, не само в ранна детска възраст, но и през целия живот. Изхвърлените клетки се натрупват като белезникави парченца сирене на върха на препуциума.

Рано или късно – 5, 10 или повече години след раждането, пълното разделяне се случва и препуциумът се отделя от главичката назад към корема, Това се нарича прибиране на препуциума. Препуциумът може да се прибере спонтанно, с ерекция, която се среща както след раждането, така и докато зародишът е още в корема. Също така, всички деца “откриват” гениталиите си, тъй като все повече започват да са наясно с телата си и сами могат да приберат кожичката си. Ако препуциумът не се забелва сам още от самото начало е важно да се осъзнае, че това не е ненормално и че ще се случи рано или късно.

ДЕТСКАТА СМЕГМА: Кожни клетки от главичката на пениса и вътрешния препуциум се отделят през целия живот. Особено в детска възраст, тези отделени кожни клетки служат за естествено разделяне на препуциума от главичката. Тъй като това отделяне се извършва в сравнително затворено пространство – препуциумът е покрил главичката – тези натрупвания не могат да изчезнат сами, по обичайния начин. Те се придвижват сами към върха на препуциума. Тези натрупани кожни клетки представляват детската смегма, която се проявява като малки, бели парченца сирене под кожата.

СМЕГМА НА ВЪЗРАСТЕН: Специализираните мастни жлези – “жлезите на Тайсън” – които са разположени върху главичката под препуциума, до голяма степен са неактивни в детството. През пубертета, жлезите Тайсън произвеждат мазна субстанция, която смесена с отделените кожни клетки, представлява смегмата на възрастен. Тази смегма има защитна и “смазочна” функция за главичката на пениса.

ХИГИЕНА НА ПРЕПУЦИУМА: Грижите за препуциума са лесни. Бебето трябва да се къпе често, всички части да се измиват, включително и гениталиите. Незабелените пениси е лесно да се поддържат чисти. Не са необходими специални грижи! Не трябва да се правят опити да се прибира насилствено препуциума! Не са необходими манипулации! Няма нужда от специално почистване с клечки за уши, спирт, антисептици. Сапун и вода отвън са достатъчни.

ПРИБИРАНЕ НА ПРЕПУЦИУМА: Както беше отбелязано, препуциумът и главичката се развиват като една тъкан. Разделението ще се случи във времето. То не трябва да бъде принудително и насилствено. Кога ще се разделят препуциумът и главичката? При всяко дете е различно. Разделянето може да стане още преди раждането – това се случва рядко. Може да отнеме няколко дни, седмици, месеци или дори години. Това е нормално. Въпреки че кожичката се прибира до около 5 годишна възраст, не е нужно безпокойство ако се случи и след това. При някои момчета пълното отделяне се случва чак през юношеството.

ХИГИЕНА НА НАПЪЛНО ПРИБРАН ПРЕПУЦИУМ: През първите няколко години, почистване под препуциума, от време на време, е достатъчно. Хигиената на препуциума след това ще се превърне в част от общата хигиена на мъжа – заедно с измиването на косата, почистването на ушите и миенето на зъбите. В пубертета, момчето трябва да бъде научено, колко важно е да се почиства препуциума всеки ден по време на баня.

РЕЗЮМЕ: Грижата за незабеления бебешки пенис е доста лесна. “Оставете го на мира!” е добър съвет. Външното измиване и изплакване всеки ден е всичко необходимо. Да не се прибира препуциума насилствено, тъй като той е свързан, залепен за главичката. Принудителното издърпване на препуциума назад може да навреди на пениса, което води до болка, кървене, а понякога и сраствания. Естественото отделяне на препуциума от главичката може да отнеме години. След пубертета, мъжът се научава да прибира сам препуциума назад и да почиства под него всеки ден, при всяка баня.


Статията е предоставена от: estestveni idei - logo

Източник: American Academy of Pediatrics

Превод: Гергана Божинова


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

30,482 преглеждания

Comments are closed.