Правилата на здравословното oтслабване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kantar_plodove_otslabwane

Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация, наднорменото тегло на хората по света се е удвоило от 1980 г. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата, като 70% от българите са с наднормено тегло. Има няколко основни фактора, които са ключови към затлъстяването. Главният от тях е нездравословното хранене – неправилното съчетание и консумацията на рафинирани тежки и мазни храни, сложно структурирани протеини и въглехидрати като месо, млечни продукти и нишестета. Те са предпоставка за натрупване на токсини в организма, отслабване на имунната и ендокринната система.

Органзимът е структуриран да използва основно прости захари, аминокиселини и мастни киселини. Тези сложни храни не се усвояват пълноценно и се натрупват в организма като излишна телесна маса. Консумацията на здравословни вегански сурови храни, които са богати на ензими, осигурява енергията, необходима на организма за храносмилане и усвояване на всички нужни хранителни вещества, без да остават неусвоени остатъци във вид на токсини.

Консумацията на плодове, зеленчуци, кълнове, семена, ядки и хранителни добавки като пчелен прашец, морски водорасли и други, доставят всички тези лесно усвоими хранителни вещества и всички витамини и минерали без да се изразходва енергията на организма. Същевременно те пречистват и възстановяват тъканнта на тялото и корегират наднорменото тегло.

За да не се предизвикат сериозни очистителни кризи, към суровата храна могат да се добавят някои безглутенови храни като киноа, амарант, просо, елда, царевица и задушени зеленчуци на пара.  С промяната на хранителния режим е препоръчително да се направи и курс за изчистване на дебелото черво.

Летният период е изключително подходящ за този вид здравословно лечебно хранене, за да може по естествен начин да се възстанови балансът в организма. Не на последно място разбира се, е редовното движение и физическото натоварване – разходки сред природата, ходене, бягане, плуване, фитнес, йога и други.

Препоръчителен хранителен режим за разтоварване и здравосовно отслабване:

  • Винаги започвайте деня с чаша топла вода, може да бъдеразредена с малко лимон.
  • След това, изпивайте 1 голяма чаша плодов или зеленчуков сок.
  • Консумирайте плодове до обяд, винаги 30-60 минути преди други храни и основно хранене.
  • За обяд изяждайте една голяма салата с различни видове кълнове и малки количества изкиснати за 24 часа семена – слъчногледово, тиквено, сусамено, конопено. При необходимост може да добавите задушени зеленчуци. Ако изпитвате силна нужда от още храна, добавете един вид безглутенов вид зърнен продукт – киноа, амарант, елда, просо, кафяв ориз – в минимални количества.
  • Следобедът, ако сте гладни, 4 часа след като сте обядвали, изпийте един зеленолистен или плодов сок в неголеми количества, до 150 мл.
  • Вечеря – аналогично на обяда.
  • Хранителни добавки, които подпомагат много процеса на възстановяване на здравето са:  бирена мая, спирулина, хлорела, АФА, пчелен прашец в минимални количества.

Това е хранителен режим за хора, които нямат сериозни стомашно-чревни заболявания. Поради индивидуалното здравословно състояние на всеки организъм, е важно да се обърнете към специалист по здравословно лечебно хранене.

 

Съвети за здравословно отслабване от екипа на Лечебен център Vita Rama.


Прочетете още:

99a459130733cf1f393a309fcfbe947f_big    Към вегетарианството с любов

sprouts_spoons  Как да пречистим тялото си без глад и с помощта на кълнове

surova-krem-supa_130  Сурова крем супа

gherkins_pickled  10 пробиотични храни, които да включим в диетата си

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,241 преглеждания

Comments are closed.