Пет неща, които вашият тийнейджър би искал да знаете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

teens_talking

Какво би могла да знае 15-годишната ми дъщеря повече от мен? Това се питат много майки на тийнейджъри. Себе си – това познават те по-добре от вас самите.

Децата ви знаят по-добре от вас през какво преминават, какво изпитват и от какво имат нужда. Може би в този момент детето ви има нужда да разговаря с вас и се нуждае от правилните въпроси, които да му зададете, за да се почувства спокойно да говори. Дали показваме достатъчно ангажираност с проблемите им? Дали показваме желание да ги изслушаме? Можем ли да чуем това, което ни казват?

Повечето деца всъщност искат да имат добри взаимоотношение с родителите си. И затова е наша задача да отворим вратата за общуване с тях и да сме готови да изслушаме това, което имат да ни кажат.

Ванеса Ван Петен, американка, консултант по проблемите на родителството казва: „Когато разговарям с тийнейджъри, винаги първо им задавам един важен въпрос: „Ако можеше да дадеш един-единствен съвет на родителите си, какъв би бил той?“ Много интересно, че техните съвети почти се припокриват и се оказва, че почти всички тийнейджъри страдат от едни и същи неща.

Ето ги 5-те най-често срещани неща, които младежите биа искали техните родители да знаят.“

1. Не си мислете, че знаете всичко за нас.

“Майка ми си мисли, че не съм се променила от времето, когато бях на 11 г. Само защото гледам една и съща телевизия от тогава не означава, че съм същия човек. Бих искала мама да ме пита повече за разни неща, които мисля и чувствам и по-малко да повтаря, че знае всичко, което ми е на главата.“ – Кери, 13 г.

Ние, възрастните, като че ли забравяме, че децата се променят и с тях се променят и интересите им, приятелите им, и характера им. За някои от нас прическата, възгледите и приятелите ни си остават същите в продължение на дълги години. Но тийнейджърите постоянно експериментират и с порастването им възгледите и интересите им се променят дори с всяка седмица. Много често срещано оплакване от  страна на тийнейджърите е, че биха искали техните родители да се интересуват – и то да се интересуват постоянно – от тях самите, а не само от изявите им в училище, и така ще открият, че децата им се променят постоянно.

2. Ние слушаме, въпреки че не винаги даваме вид.

“Понякога просто завъртам очи пред майка ми и давам вид, че съм спрял да я слушам. Но чувам всичко, което казва и после мисля върху това.” – Джеремая, 15 г.

Някак не е много готино за тийнейджърите постоянно да слушат родителите си. И затова понякога те се правят, че не слушат какво им говорят. Но постоянно виждам как младежи всъщност изслушват родителите си и чуват всичко, което са им казали.

3. Ако се държите с нас като с деца, ние ще се държим като деца.

“Ако баща ми ми даде малко свобода, ще му покажа, че не бих направила нищо глупаво. Но той никога не ми дава шанс.“ – Лесли, 14

Много тийнейджъри страдат от това, че родителите им им нямат доверие и, че ако им се даде шанс да се изявят като големи, те с удоволствие биха показали на родителите си, че могат да разчитат на тях. Обаче, родители много по-често се държат сякаш децата само чакат възможност да нарушат правилата. Затова и те често го правят.

4. Приятелите ни са важни… и то много.

“Приятелите ми са по-важни за мен от родителите.” – Марая, 12 г.

Трудно е да се преглътне тази истина, но когато децата станат на 11 г. или малко по-големи, те започват да прекарват повече време с приятелите си, отколкото с родителите и това увеличава многократно влиянието на приятелите над тяхното развитие. Много тийнейджъри биха искали родителите им да разберат, че приятелите им са много важни за тях, както и тяхната оценка и разговорите с тях. Родителите наистина трябва да разберат, че приятелите са важни не само, за да държат под контрол негативното им влияние, но и за да му покажат, че ценят и уважават добрите им приятелства.

5. Ние все пак се връщаме.

“Когато станах някъде на 19 г. осъзнах, че родителите ми не са чак толкова лошиl.” – Джаки, 23 г.

Ако преминавате през труден период с тийнейджъра си, знайте, че той не продължава завинаги. Ако просто им покажете, че ги обичате, ценностите, които сте посадили в тях, ще израстат и процъфтят.  Всеки тийнейджър, с който разговарям говори за лошите моменти с родителите си, като за период, който се надяват скоро да отмине и всичко да се върне към добрите отношение скоро.

За автора: Ванеса Ван Петен е специалист по проблемите на младежите и автор на много статии. Тя управлява сайт: RadicalParenting.com, списван от над 120 тийнейдъри, на възраст от 12 до 20 г., с което се надява да помогне на много родители и възрастни да добият по-обективен и честен поглед над света на младежите. Нейната работа е била представяна в Wall Street Journal, Teen Vogue, CNN, Fox News и в много други предавания. Тя печели награда Moms Choice Award през  2009 г. и нейните статии се четат от над 300,000 родители.

Можете да четете нейните статии тук: http://www.RadicalParenting.com

Статията е преведена от babble.com

 


Прочетете още:

Lary%20Cohen%20v%20Bulgaria-1  Станахме ли по-забавни родители

864d9f21a79b8869bbd962bd3327b84c_big   Как да бъдем добри слушатели



 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

11,710 преглеждания

Comments are closed.