Как да възпитаме момче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baseball_boy

Момчетата са различни от момичетата – те имат нужда от специално внимание, за да се развият и превърнат в мъже. В тази статия ще споделим няколко идеи за това, как да бъдете максимално ефективни при отглеждането на вашите синове. Съветите описани по-долу са взети от книгата на Стив Бидулф, „Отглеждане на момчета” (“Raising Boys”), който изследва поведението, развитието и различните стадии, които формират личността им.

Стойте близо до детето
Майките трябва да стоят близо до своите синове поне през първите 3 години от техния живот. Това е така, защото момчетата изпитват по-голям страх при раздяла отколкото момичетата.

Стадии на развитие
Стив Бидулф споделя, че при момчетата има три стадия на развитие: от раждането до шестата им година, от шестата година до четиринадесетата година и от четиринадесетата година до навършването на пълнолетие. Той описва нуждите на момчетата при всеки един стадий и какво могат да направят възрастните в лицето на родители, учители и ментори за да подпомогнат тяхото развитие. Първият стадий безспорно е изцяло фокусиран върху влиянието на майката, докато при другите два стадия фокуса се измества върху бащата. Авторът предлага някои идеи ако вие сте самотна майка и описва важността, която ще имате за възпитанието и отглеждането на детето.

Темперамент
Много родители се оплакват от това, че момчетата имат доста енергия за изразходване. Истината е, че те просто са по-буйни и темпераментни от момичетата.

Ментори
Освен бащинската фигура, като цяло момчетата имат нужда от мъжки наставници при формирането си като личности. Менторите запълват дупките, които се получават, когато момчетата правят първите си стъпки към своята независимост и отхвърлят част от съветите на своите родители. Дядовците и чичовците са идеални за това, момчетата се вслушват в тях най-вече заради опита и преживяванията, които имат.

Училище и сексуално обрзование
Бидулф смята, че родителите трябва да поставят акцент върху емоционалното развитие на момчето и неговата ангажираност към заобикалящия го свят. Още по-интересно е неговото схващане за избора на училище. Според него училищата не са най-доброто място за енергични млади момчета (както и момичета), принудени да стоят с часове и да слушат уроците на своите учители. Той призовава да се търсят училища, предлагащи нещо повече.

Сексуалното образование също e от изключителна важност. Тук ролята на майката е огромна и се изразява в това да възпита своете момче в уважение и любов към противоположния пол. Неща, които в наши дни изглеждат сякаш изгубени.

Семейни ценности
Момчето трябва да бъде възпитано в духа и традициите на семейните ценности. Колкото по-сплотено е едно семейство, толкова по-голямо доверие се изгражда между неговите членове. Предайте на детето своя опит и бъдете до него във всички важни моменти.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

54,913 преглеждания

Comments are closed.