Как да помогнем на детето си да създава приятелства?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Играта с приятели е изключителен метод за научаване на редица социални правила като споделяне и вземане на решения. Не на последно място, тя е и забавна.

Ключът се крие в малките и постепенни стъпки на окуражаване на детето да общува и да играе със своите връстници. Някои деца са по-срамежливи и затворени от останалите, но това съвсем не означава нещо лошо. Опитайте се да промените индивидуалността на своето дете, помогнете му да открие радостта и забавлението при комуникацията със своите приятели.

Ето няколко съвета, дадени от Дейл Уолкър, професор от университета в Канзас, САЩ, изследващ психологията и развитието на детето:

Среща с други деца

Поканете едно или две деца у вас. Те трябва да са на възрастта на вашето дете и да бъдат негови познати. Срещите не трябва да продължават повече от един или два часа. В началото няма смисъл да стимулирате нещата прекалено дълго.

Изградете конкретен план на игра

Вижте какви игри се харесват на вашето дете и играйте точно тях. По този начин то ще се чувства удобно и ще изпитва удоволствие от нещата, които прави. 

Участвайте в игрите

Не оставяйте децата да си играят сами, като се надявате, че те ще намерят общ език помежду си. Вашето присъствие ще предразположи децата, особено ако те са нови приятели.
Вие трябва да сте там, в случай че възникне някакъв конфликт между тях, спрат да играят заедно или имат нужда от нова игра. Обръщайте еднакво внимание на всички: идеята е да разчупите леда между децата, без да вземате контрол над тях.

Нови перспективи на развитие

Ако видите, че нещата се получават, започнете да каните децата във вас редовно. Също така може да се разбирате с техните родители да правите среща между децата и в друга обстановка: например в парка, на детската площадка или в нечий друг дом.

Вземете си домашен любимец

Някои деца просто не са готови да общуват с другите. Ако вашето дете отказва да играе със своите връстници или страни от тях, може да му вземете домашен любимец. Това ще бъде отличен начин за детето да се почувства сигурно и да се отпусне да изрази своите чувства.

Вижте как го правят останалите

Гледайте видео филми или четете книги, свързани с това, как да накарате детето да общува по-лесно със своите приятели.

Опитайте са да не очаквате прекалено много

Когато детето навърши 3-годишна възраст, то ще участва много повече в игрите с другите деца. Но когато е по-малко, детето просто се държи по съвсем различен начин, имитирайки по скоро хората около себе, отколкото да се опитва да играе.
Действайте постепенно, не притискайте детето. То се чувства достатъчно несигурно около другите деца и допълнителен натиск от родителите ще доведе до още по-голямо напрежение за него.
Професор Уолкър споделя, че децата не трябва да бъдат насилвани да играят заедно, те трябва да имат възможност сами да изберат дали да направят това. Трябва да има разграничителна линия. Детето не трябва да бъде притискано да създава приятелства, това е бавен процес, който преминава през определени етапи.

Потърсете помощ, ако не може да се справите с проблема

В повечето случаи, срамежливостта или трудността за комуникация с другите деца е нормално явление при ранна детска възраст. Но определено поведение може да бъде индикация, че нещо наистина не е наред. Ако 3 годишно дете не иска да играе с другите деца, изглежда изплашено от контакта си с тях на детската площадка или в детската градина, тогава най-добре е да поговорите със личния лекар на детето и да намерите начин за разрешаване на проблема.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

3,204 преглеждания

Comments are closed.