“Бърза” храна за бременната жена

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Част от лукса и удобствата на съвременния живот са вкусните, полуготови храни, които облекчават ежедневието ни. За съжаление обаче, повечето от тях са пълни с консерванти, подобрители, овкусители и други съставки, които трябва да държим надалеч по време на бременността.

Но все пак има някои бързи и лесни храни, които са наистина добри за вас, особено, ако имате нужда е лека храна или бърза закуска, за да ви държи до следващото основно ядене.

Ето един списък с 7 вкусни „бързи” храни, които да опитате и няколко, които да избягвате.


Плодове

Вземете си ябълка, банан, круша, портокал или друг ваш любим плод. Може да си отворите и компот, ако имате под ръка. Гледайте само плодовете да са консервирани в собствен сок, вместо в захарен сироп.


Стафиди

Една малка порция от 50 гр, ще ви осигури добро количество от фибри, желязо и калий. В същото време ще задоволи и желанието ви да си хапнете нещо сладичко.


Кисело мляко

Една порция от 170 гр  от тази любима, питателна храна, в удобна за ядене опаковка, може да осигури 25% от препоръчителния дневен прием на калций, протеини и още няколко необходими витамини и минерали. Не трябва да забравяме и пробиотиците, които помагат за храносмилането и защитават храносмилателния тракт.


Направете си сами мюсли

Смесете една чаша пълнозърнеста закуска с една шепа от любимите си сушени плодове и сурови ядки. Опитайте със сушени череши и бадеми или боровинки и орехи. Сложете си мюслито в пликче, което може да носите навсякъде със себе си или да го държите на бюрото в офиса. Също така може и да си слагате от него в киселото мляко – бързо, вкусно и полезно.


Моркови

Морковите са пълни с витамин А и фибри, а и могат да се хапват лесно, без особена подготовка. Може да си вземете от магазина – почистени големи или пък хрупкави бейби-морковчета, които са направо като солети.

Може да потърсите и други готови за консумация зеленчуци (карфиол, чушка, тиквичка), които само трябва да извадите от опаковката и да си хапнете.


Сирене

Сега има достатъчно видове сирена и кашкавали, които са нарязани на филийки или кубчета и са удобни за хапване на крак. Нискомаслената бейби-моцарела, например е пълна с калций, а една порция от нея осигурява същото количество протеини, като 200-грамовата чаша мляко.


Портокалов сок

Само една чаша портокалов сок осигурява половината от препоръчителния дневен прием на Витамин С и около 15% от нужния ви калций. На излизане от къщи, просто си вземете една кутия или една малка бутилка прясно изцеден сок. 


Бързи храни, които да избягваме:

Газирани напитки
Ако напълните стомаха си с празни калории и захар, няма да имате място за полезните и питателни напитки. Вода, чай, нискомаслено прясно мляко и сок са по-добрите варианти.

Замразени готови храни
Някои от тях наистина са добри, но повечето съдържат твърде големи количества сол и мазнини. Вярно е, че в края на работния ден сме уморени, но има толкова бързи и лесни ястия, които може да се приготвят за по-малко от 30 минути. Да си купуваме замразени храни, просто не си струва, от където и да го погледнеш.

Твърде много вафли, сладки, сандвичи, дюнери, понички
Всеки от нас обича и си хапва от тези неща, разбира се. Важното е да не прекаляваме с тях, особено когато чакаме бебе. Освен неясните съставки, които съдържа голяма част от таи бърза храна, не винаги са ясни хигиенните условия, в които се приготвя. А последното, което искаме са стомашни неразположения.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,813 преглеждания

Comments are closed.