Вода, плодове и зеленчуци срещу жегата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

summer-time1

В горещините трябва да се консумират основно плодове и зеленчуци, а до обяд да се изпиват 8 чаши течност, най-добре вода, препоръчва проф. Нина Гочева, кардиолог от Националната кардиологична болница.

Вижте нейните съвети и препоръки за оцеляване в жегите.

Въпрос: Какво съветвате здравите и болните хора да предприемат в тези горещини?

Отговор: По принцип както здравите, така и болните трябва да спазват общи правила. Разделението  по-скоро е на деца до 5-6-годишна възраст и на възрастни над  70-годишна възраст. За тях е най-добре да не предприемат разходки в горещината, а само вечер или сутрин по хладно време. 

Второто задължително за всички е да приемат достатъчно количество течности. Нормата до обяд е 8 чаши течност, като най-добре да е  вода. 

Третото нещо, което силно се препоръчва, е да не се пият спиртни  напитки, особено концентрати. Като изключение може да се пие  ограничено количество бира, тъй като тя съдържа голямо количество калий. Той е полезен за летните горещини, защото човек се поти и отделя голямо количество електролити, а  калият компенсира тази загуба.

Въпрос: Осем чаши вода, изпити до обяд, не натоварват ли работата на сърцето и на бъбреците?

Отговор: Не, не се натоварват, защото дехидратацията в горещините е сериозна.

Въпрос: Какво количество бира е безопасно да се пие?

Отговор: Това е индивидуално, но примерно 300-500 милилитра е допустимо. Топлото време не увеличава риска от напиване, то се обуславя от това дали се пие на гладно или не.

Въпрос: Колко вода се препоръчва за децата?

Отговор: Хубаво е децата да са изпили по литър вода до 14.00 часа. Бебетата се нуждаят от други, по-деликатни дози, но те и не излизат много навън. Родителите да следят дали  езика на бебето е по-сух и тогава могат да дават повече от  обичайното количество вода. Водата е важната течност, другите напитки не я заместват.

Въпрос: Как човек може да разбере, че е получил топлинен удар?

Отговор: Симптомите са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната  температура. Трябва веднага да потърси лекарска помощ, защото това  не е ситуация, която подлежи на самолечение.

Въпрос: Какви храни препоръчвате през летните  жеги и вярно ли е, че консумирането на айрян със сол възстановява електролитния баланс?

Отговор: Мазните храни не се препоръчват по принцип. Ако хората могат да консумират основно плодове и зеленчуци, това би било най-добре. Айрянът със сол се препоръчва  за хора с ниско артериално налягане, но ако то не е  предизвикано от заболяване.

Въпрос: Полезни ли са климатиците и промяната в температурите, която се постига чрез тях?

Отговор: Разликата в температурата трябва да е не повече от 10 градуса, защото се провокира стрес за организма без значение дали се излагаме от топло на  студено или обратно. 

Още полезно за лятото:

   Семейната лятна ваканция – 7 насоки

sun_protection_90206809%20(2)   Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти

   Лято е – да поиграем навън!

   7 летни безалкохолни коктейла

babyandsun_600x700   Бебето през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,113 преглеждания

Comments are closed.