Лято е – да поиграем навън!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Зиг-заг

Всяко дете мечтае за колело, а лятната ваканция върху велосипед е класика. За да направите преживяването по-интересно, може да си организирате състезания – по семейно или да направите състезание за децата от блока. Подгответе примерно 10 бутилки от минерална вода и ги напълнете с пясък, за да тежат. За да се забелязват още по-лесно, може да ги обвиете в цветни хартии. Разбира се, не е нужно да приемате всичко това, като ваше задължение. Превърнете и подготовката за играта в игра и нека всички се включат в намирането на бутилките, пълненето им с пясък и превръщането им в цветни приспособления. Когато бутилките са готови, потърсете подходящ, за предпочитане равен терен, около блока, които ще ви служи за писта за състезанието. Подредете бутилките през достатъчно голямо разстояние, така че да се заобикалят на зиг-заг с колелото без да се блъскат децата в тях. А сега е време малчуганите да яхнат велосипедите и да определят кой след кой ще стартира. За да няма наранявания, най-добре е да минават един след друг по терена. Може да има съдия, които да обявява старта и финала на преминаването. Победител е този, който успее да мине на зиг-заг по маршрута без да събори никое от шишетата. Забавлението ще е пълно. Само дано съседите ви нямат нищо против детските викове!  🙂

 

Сапунени балони

Спомняте си времето, когато бяхме малки и изцеждахме бутилките веро на майките си, за да си приготвим вълшебна смес за сапунени балони. Днес вече има уреди за сапунени балони, но не ви пречи да си приготвите домашна машинка за балони. Знаете- препарат за съдове, вода и сламка. Бъркате, духвате и…наоколо се понася вълна от балончета. Сега е време да събудите въображението си и ако детето е по-малко, може да му разказвате истории за сапунените балони и накъде отлитат или просто да правите състезание (или да оставите децата да се състезават помежду си) кой ще направи повече балони накуп, или пък някой да прави балони, а другите да ги гонят и да ги пукат. Пригответе се за много детски смях и усмивки 🙂

Боулинг на плажа

Седенето на плажа може да е доста отегчително за децата, защото за тях най-интересна често е водата, а ние гледаме да не настинат. Ето една идея как да ги задържите за известно време на пясъка и да прекарате весело време заедно. Впуснете се в търсене на пръчки по плажа. Трябва да не са големи – средно около 15-20 см. дълги, може и повече, но не повече от 30 см. Играта се играе от двама или два отбора. Изберете по колко пръчки да събере всеки – например по 5 или по 10. Когато пръчките са намерени, остава само да откриете удобно плоско не много голямо камъче – около 5 см. Двата отбора или играча се отдалечават на разстояние от 3-4 метра (преценете колко би било удачно според възрастта на децата). Подреждат в една линия и на 10-20 см разстояние една от друга пръчките, като ги забождат в пясъка. След това започвате да се редувате всеки да хвърля камъчето си срещу пръчките на другия отбор, а целта е да ги събориш първи. Камъчето се хвърля деликатно с движение сякаш се хвърля фризби. Играта така увлича, че вашите малчугани може и да забравят за влизането във водата.

 

Три пъти 

В тази игра един играч поставя правилата, а друг или други изпълняват, като е важно да се съсредоточат. Водещият играч поставя команди какво да направят другите, а те изпълняват. Всяко нещо се прави по три пъти, като винаги се започва от най-първото и се минава през всички останали. Например, ако водещият каже „Скочи три пъти”, играчите трябва да подскочат три пъти, ако следващата команда е „Завърти се три пъти”, играчите трябва първо да скочат три пъти, а след това да се завъртят три пъти. Ако следващата команда е „Клекни три пъти”, отново се започва първо със скачането, минава се през завъртането и след това се правят трите клякания. Победител е този, който издържи най-много време без да сбърка или забрави какво след какво трябва да направи. Водещият трябва да е също съсредоточен, за да не пропусне грешка.

 

Скок-подскок

Как ви звучи идеята за жабешко състезание? В играта може да участват както деца, така и възрастни, но определено трябва да си преценят силите, защото никак не е лесно, ако си свикнал със стола в офиса. Участниците се нареждат на стартовата линия клекнали. Предварително се определя финалната права, а при сигнал „старт”, всички започват да подскачат към нея. Ако някога сте смятали, че жабите са шумни, ослушайте се каква весела врява ще се вдигне покрай вас по време на състезанието.

 

Островът на съкровищата

Играта е подходяща и за времето на вилата на село или за плажа – важно е да има пясък или градина с рохкава пръст. Съберете всички желаещи да се включат в играта и изработете заедно скъпоценности от алуминиево фолио, цветни станиоли, намачкани и намазани с брокатено лепило хартии, лакирани камъчета, мидички и всичко, което ви хрумне. Сега определете „острова” и го оградете – с камъчета, с канап, очертайте го или по някакъв друг начин, който намерите за удачен. Без да гледат децата, скрийте съкровищата навсякъде из „острова”. Останалото е ясно – пуснете децата на „острова” и да видим кой ще открие най-много скъпоценности. Така хем на децата ще им е забавно, хем вие ще знаете точно къде са.

 

Няма да помръдна!

Тази игра тренира умението на децата да се съсредоточават, а също и въображението ми. Може да играете само вие с детето си, цялото семейство или група деца. Детето ляга на земята (ако е на пясъка на плажа супер, но ако е студена земята, може да клекне) и застава неподвижно. Останалите играчи имат за цел да накарат детето да помръдне, но без да го докосват – могат да се опитват да го разсмеят, да танцуват покрай него, да заплашат да го гъделичкат, но без да го докосват реално, да правят физиономии, да пеят… каквото им хрумне. Така, докато играчът на земята практикува самообладанието си, другите играчи упражняват въображението си. Играта продължава, докато полегналия играч помръдне, а неговото място се заема от играчът, който го е провокирал да се раздвижи. Ако не е ясно кой е той, лежащият сам определя кой да го замести, а той се присъединява към другите.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,627 преглеждания

Comments are closed.