Да отгледаме дете с добри маниери

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kids-lie

Кой харесва хората с лоши маниери и неуважително отношение към другите? От позицията на възрастни и зрели личности ние можем да отсъдим колко важно за пълноценното общуване е доброто възпитание, което показва положителен тон и уважение към околните. От нас зависи да вменим на детето си добри маниери и да го запознаем с неписаните правила на социалното поведение.

Съзнателната работа в тази посока от страна на родителите може да започне веднага, когато детето вече е способно да разбира команди и да изпълнява нашите молби и съвети. Това обикновено става към 1 ½ – 2 години. Важно е да осъзнаем, обаче, че още от раждането на мъника нашият положителен и насърчаващ пример се превръща в неотлъчен модел на следване. Затова винаги трябва да сме внимателни със собствените си маниери, защото и в по-малка възраст децата ни копират и усвояват моделите ни на повдение. Проучвания показват, че деца, които са обучавани на добри маниери от ранна възраст, по-лесно комуникират и създават добронамерени отношения с околните в по-късна възраст през живота си. Доказано е също, че добрите маниери помагат за по-успешното реализиране в личния живот и в кариерата.

В какво се изразяват добрите маниери?

Те не означават само казването на „моля” и „благодаря” в подходящи ситуации, както повечето хора си мислят. Тези вълшебни думички са много важни, разбира се, но далеч не са единственото, което децата трябва да усвоят. Добрите маниери включват още:

– Маниери за хранене
– Маниери за разговаряне по телефона
– Правила за учтивост при запознаване с нови хора
– Показване на уважително отношение към близки и непознати хора
– Отношение към по-възрастни хора
– Отношение към хора със специализирани нужди
– Отношение към хора, изпаднали в беда или трудна ситуация
– И не на последно място, провоговор и избягване на грозни думички

Съвети към родителите:

– Въвеждайте новите правила за добро общуване постепенно, за да бъдат качествено усвоени.

– Бъдете първия човек, върху когото те се прилагат. Нека детето осъзнае, че у дома също трябва да се спазва добрият тон, да бъдем любезни и галантни един с друг и да спазваме личното пространство и правата на другите.

– Бъдете настоятелни и всеки път поправяйте любезно малчугана, когато пропусне да каже „благодаря” или „здравей”.


– Давайте добър пример.

– Отнасяйте се към малчугана така, както бихте искали той да се отнася към вас или другите хора. Изричайте не заповеди, а молби и покани.

– Не забравяйте, че детето се учи и може има нужда от време.

– Показвайте и отрицателните примери и обяснявайте на детето защо те не са положителен модел и трябва да ги избягваме.

– Когато гледате телевизия (по която можем да се натъкнем на много отрицателни примери), обръщайте внимание на онези модели на поведение, които не бихте искали детето да следва. Имайте предвид, че телевизорът излъчва огромен поток от информация, която веднага се попива от детето – и положителната, и отрицателната.

– Възпитавайте толерантност и уважение към по-различните от нас. Може би и ние сме странни за някого.

– Ако всеки е по-любезен и толерантен към другия, светът не би ли бил по-приятно място? Нека започнем от собствените си деца.

Може да прочетете също:

   Ако детето ни няма приятели

boy-in-a-pijama   Когато детето не иска да си ляга

genius child   Натовареното детско ежедневие


 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,214 преглеждания

Comments are closed.