Бебето ви на 50 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 51

Тази седмица бебето ви:

Проговаря

Около дванадесет месечна възраст вашето бебе вероятно ще има една или повече думички в своя активен речник – и ще знае какво означават. След почти година, прекарана в учене на това как да борави с езика, устните и небцето си, то сега ще е способно да прави много комбинации от гласни и съгласни, което ще помогне на детето ви да разширява речника си бързо. То също ще използва интонация да комуникира – като променя тона на гласа си на края на изречение, вие ще разбирате, че задава въпрос. На този етап, то ще може да използва само единични думи по отделно и ще минат месеци преди да може да построява изречения, съставени от по две или три думи – въпреки че дори тогава най-вероятно ще изпуска свързващите думи.

С малкия му запас от думи като начало, вие само можете да стоите и да се удивлявате на скоростта, с която ще изгражда речника си – към осемнадесетия месец ще знае около двеста думи, а между осемнадесети и двадесети месец ще научава удивителните десет думи на ден .

Време за лягане

Възможно е да установите, че сега с всяка изминала нощ става все по-трудно да сложите детето, което преди си е спяло послушно, да си легне.  На около дванадесет месеца много малки деца имат бързо развиващо се живо въображение и изведнъж да се сгушат под завивките не изглежда така приятно, както преди. Много е вероятно то да започне да използва всякакъв вид тактики да отложи лягането – или да ви държи по-дълго в стаята или да се задържи максимално много извън леглото.  Най-добрият начин да реагирате, е да установите какъв е проблемът (това не винаги е лесно, поради ограничените му средства за комуникация) и след това да изпробвате различни варианти. Можете да използвате нощна лампа, да оставите вратата отворена, да пуснете тиха музика, да го оставите да си разглежда книжка. Някой от вариантите вероятно ще облекчи малко тревожността на детето. 


Потърсете подкрепа при приготовленията за сън

Ако вие и вашето бебе сте утвърдили навици за приспиване, от които не можете да се отървете  – потупвате го, лежите до него, храните го, люшкате го – и мечтаете да се освободите от товара да сте единственият човек, който е способен да го приспи, тогава е необходимо да вземете мерки. Както и да подходите към проблема със съня на бебето, уверете се, че вие и вашият партньор сте на една вълна преди да започнете, тъй като със сигурност ще се пролеят сълзи (вероятно и от вас и от бебето), преди  да се изкоренят лошите навици. Заедно обсъдете внимателно плана и се уверете, че  и двамата сте наясно какво правите, каква е целта ви и стратегиите, които ще използвате да я постигнете. Да се надяваме, че това ще сведе до минимум караниците на тих глас по-нататък. 

Как говори вашето бебето:

Важни точки в развитието включват:

  • Навързва набор от звуци за да направи „изречение“
  • Към десет месеца може да поклаща глава, за да изрази „не“
  • Разбира няколко думи, включително собственото си име
  • Може да имитира звуци, които чува

Какво мога да направя, за да насърча развитието на речта и езика на бебето?

  • Прекарвайте време с него като му показвате как да пляска с ръце, да сочи и да маха за довиждане.
  • Придружавайте тези жестове с ръце с прости думички или звуци.
  • Издавайте гукащи звуци като използвате различен тон и сила на гласа.
  • Пейте песнички заедно и го подрусвайте на коленете си за да се наслади на пеенето и ритъма.
  • Повтаряйте елементарни фрази – „Виж котето. Можеш ли да видиш котето? Къде е котето?“
  • Играйте опростена форма на криеница. Скрийте се зад дивана и кажете: „Къде е мама?“ Ето ме!“
  • Разглеждайте заедно книжки с не много сложни, ясни илюстрации.

Знаци, които предполагат проблем в развитието:

  • Гукането не се е развило и не провежда „разговори“ с вас.

Всички деца са различни и се развиват с различна скорост, така че не се притеснявайте прекалено, ако вашето бебе придобива нови умения с различно темпо от другите около него. Но ако все пак се тревожите за неговото  развитие, потърсете професионална медицинска помощ

Проблеми със заспиването:

Да задържат прохождащото си дете в леглото достатъчно дълго докато заспи, може да представлява проблем за много родители. Но въпреки че няма един единстен правилен начин да се справите с проблема със заспиването, има множество стратегии, които да опитате.


Някои от причините, заради които вашето дете не иска да си ляга, може да са:

  • Когато го откъсват от игра с другите вкъщи. Ако истински се е заиграло с другите преди лягане, ще имате проблем да го откъснете. Опитайте да въведете по-тихи и кротки занимания във времето преди лягане, така че като дойде моментът да преминете към рутинните дейности преди сън, то ще бъде по-спокойно и по-склонно да се отпусне в леглото. 
  • Страхува се да остане само. Ако случаят е такъв, независимо по кое време слагате детето да спи, то все ще е нещастно. Опитайте с нощна лампа или нежна и спокойна музика. Често деца, които са уплашени, намират за успокояващо, когато вратата на стаята им е широко отворена, за да могат да ви чуват и виждат как се движите из къщата. 
  • Много натоварен или вълнуващ ден. Понякога е неизбежно вълнението от деня да не спре до времето за лягане. В такива дни просто трябва да проявите търпение, ако детето ви не може да се успокои. Опитайте се да го изкъпете във ваната, да почетете книга  или дори тиха игра.
  • Липса на режим. Ако детето ви няма установен регулярен нощен режим, в такъв случай може и да не осъзнава, че си ляга да спи, преди самата минута, в която се озове в леглото. Ако има режим, то ще се научи да разпознава подсказки и да разбира, че след миенето на зъбките следва гушкане и после леглото. И после сънят.
  • Лягане в леглото прекалено рано. Добре е да бъдете реалисти за времето, по което детето трябва да си ляга. Разбира се вие искате то да е в леглото към седем вечерта, но ако то често подскача в леглото час по-късно, тогава най-вероятно трябва времето за лягане да се измести за малко по-късно. 

Ако се обажда от стаята си:

  • Уверете се, че сте установили регулярен и спокоен режим по време на лягане.

 

  • Преди да изгасите лампата, проверете дали детето има всичко, от което се нуждае и му напомнете, че е време за сън.
  • Когато го чуете за пръв път, влезте при него и проверете дали наистина няма нужда от нещо друго (тоалетна, любимото мече), освен от вашето внимание. След като сте се уверили, че всичко е наред, тихо и твърдо кажете лека нощ и излезте. 
  • Независимо колко шумно и упорито става то, опитайте се да устоите на неговите  призиви. Ако все пак отговорите като се върнете при него до леглото, то ще повтаря безкрайно това поведение всяка нощ, за да получи вниманието ви и ще отлага времето за лягане.
  • Ако вашето прохождащо дете споделя стаята с брат или сестра, може би ще искате да избегнете разриви и да отложите за малко времето за лягане на по-голямото дете – или да го изпратите за известно време в друга стая, докато по-малкото се научи, че легло означава сън и вие въобще не се шегувате. 

 

Ако излиза от стаята си:

Някои деца добиват навика да стават от леглото и да излизат от стаята си по няколко пъти всяка нощ, докато започне да ви се струва, че вашите напразни опити да убедите преумореното си дете да остане в леглото е вашият нов нощен режим. 

За да прекратите това, е необходимо да пратите на детето си тихо, но категорично съобщение, че няма смисъл да излиза от стаята си след времето за лягане, защото вие няма да му обръщате никакво внимание.

За да направите това, ние предлагаме:

  • незабавно го вдигнете или го хванете за ръка и го отведете обратно в леглото
  • освен да му напомните твърдо,  че е време за лягане, не влизайте в каквито и да е преговори или разговори
  • избягвайте визуален контакт
  • бъдете твърди и последователни
  • винаги запазвайте спокойствие и целеустременост. Ако се ядосате или разгневите, това само ще усложни процеса.

Ако се придържате към този режим, детето ще започне да стои в стаята си, след като сте го погушкали и сте угасили лампата. Разбира се, може и да не стои в леглото, но докато си остава в стаята, можете да го броите за победа.

 

Какво се случва с вас: Празнуване на първия рожден ден на бебето ви 

Не е за вярване, но този голям ден наближава. Имайте предвид: бебето ви няма да осъзнава какво се случва, независимо какво правите и колко добре сте го планирали. Запомнете, че вълнението може да му дойде в повече.

И все пак, не можете да откажете празненството на мама и татко. Ето няколко идеи:

Домашно парти. Организирайте скромно парти в дома си или в двора. Бебето ви ще се чувства уютно, а и е по-лесно що се отнася до декорациите и храната. Поканете няколко познати с бебета.               

Направете го семеен празник. Планирайте обяд или вечеря с роднините си. Бебето ви ще се радва да види всичките тези познати лица, а на снимките ще запечатате онези, които са ви наистина близки.

Направете го на открито. Ако бебето ви има рожден ден през лятото, изберете местен парк или детска площадка за специален пикник само за семейството.

Направете общ рожден ден. Разберете дали ваш познат не празнува рождения ден на бебето си около същата дата и направете общо парти. Това е страхотна идея, ако поддържате връзка със семействата от бебешките групи или онези от интернет. Не забравяйте обаче да ограничите броя на гостите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,068 преглеждания

Comments are closed.