Да си майка по египетски

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Един материал на Дориана Макмълън, специално за Първите седем.
публикувана в бр. 8 на сп. “Първите седем”

Дина Омар - майка в Египет

Дина винаги ме е впечатлявала като силна жена в мъжкия свят на арабите. Самата тя има две момчета, които отглежда с много любов, „по египетски” (както тя се изразява) и модерни разбирания. Няма да се учудите, разбира се, че за мен е много впечатляващо, че една жена в Египет може да се обърне срещу разбиранията на родителите си и мъжете и въпреки това да твърди упорито – „Аз съм просто една обикновена майка”.

Дина е на 30 и има две прекрасни момчета – Саиф на 5 г. и Али (Лило) на 2г. Архитект по образование, но разбиранията в арабския свят и новите отговорности я принуждават да остане вкъщи, където развива много успешен бизнес с дамски облекла и се забавлява, откривайки новите таланти на момчетата си.

Тя отказва да даде на бабите, дори и от време на време, да се грижат за децата, както е прието, защото вярва в различията на поколенията и иска да отгледа силни, независими и уважаващи жените мъже. Прави свои проучвания в Интернет за всяка една нова фаза в развитието на децата и знае, че отговорността е изцяло нейна да ги опознае и открие всичко за тези малки личности.

Традиции и суеверия около новороденото

Когато се роди бебето, ако е момче,  в началото този факт може да се скрие или да се излъже, че е момиче, за да се предпази преди 7-мия ден. В общи линии се използват всички методи за предпазване. Прави се нещо подобно на българската ритуална погача, наречено “suboa” (в превод – „7 дена”), където се подаряват злато и пари за новороденото от семейството и близки. Събират се главно жени.

С метален инструмент за трошене на ядки се прави много силен шум, за да свиква детето на шумно и да не е страхливо. По-големите деца обикалят в кръг около специално декорираната люлка на бебето, със запалени свещи. Пеят песни за негово здраве и послушание към майката, но не към бащата.
Египетски мъниста

Възрастните жени хвърлят сол 7 пъти и вярват, че ако някой погледне детето с лоши мисли, едно зрънце от солта ще попадне в очите му. За да се предпази от уроки, в легълцето му или някъде по дрехите се обшиват синьо око или друг елемент за предпазване като метална ръка, която е доста популярна в арабския свят, за спиране на лошите помисли.

При по-бедните е популярно да кръщават децата си с имена като нашето Грозданка, за да е хубаво момичето или Беден – за да е богато детето. Всички близки трябва да се изредят и да кажат колко грозно е това дете, за да го предпазят от уроки.

Обрязването е задължително и се прави или преди 7-мия ден или след 40-тия.


Кърми ли децата си и ако да – колко?

Тя е кърмила по 14 месеца всяко, въпреки че по традиция и според Корана е до 2-рата годинка на детето. Вече все по-малко майки го правят заради неудобството. Но сякаш не разбират колко е полезно за децата, просто защото Корана повелява така.

Нещо интересно, което тя сподели, е че дори, когато не е била в една стая с детето си всеки път, когато то е гладно или има нужда от нея е усещала болка в гърдите си. За нея, това показва силната духовна връзка между майката и децата. Най-силно тази връзка тя е усещала първите три месеца.

На каква възраст се захранват бебетата  в Египет?

На 6 месеца. Започва се със зеленчуци, тъй като плодовете са по-сладки и децата ще ги харесат повече. Старите разбирания на бабите и начинът, по който тя е била отгледана, са че още от втория месец трябва да се започне захранването. Сега докторите са категорично против това.

Майка в Египет

Какви са различията между новото и старото поколение при отглеждането на децата  в Египет?

Различията между новия и стария начин на отглеждане на деца са големи, което създава проблем на майките, които са избрали бабите за помощнички, но Дина не е от тях. Едно от различията, което тя сподели е свързано с използването на гърне – според нея детето трябва да се наблюдава и само да даде знак кога е готово. Това е свързано с неговата физиология, а не с разглезване. Според нея, за момчетата това може да е по-късно, около 3-тата годинка, а за момичетата – около втората. Нейната майка твърди, че още на осмия месец е била научена да използва гърнето.    

Преди години майките са седели с месеци вкъщи. Сега самата тя е пътувала извън Египет с Али, когато той е бил на 2 месеца. Това е много необичайно и, разбира се, повод за много критикуване от страна на бабите.   

Къде според теб трябва да спи бебето – в леглото на родителите, в стаята им, но на отделно легло или в отделна стая?

Веднага след раждането нейните деца са били в отделна стая в лични легълца. Но традицията повелява децата да са в отделно легло в стаята на родителите. Тук Дина използва думата „страстни” за египетските родители, тъй като всички те обожават децата си и нито една майка не би оставила детето си да бъде гледано по тези „ужасни” методи, в които то се оставя да плаче, за да се научи. Тя е чела в статии за Европа, че това е популярен метод и не може дори да си представи майка в Египет да е способна да опита.

Египетско семейство

Какво е да си майка?

Чувството, когато Дина става майка за първи път не може да се сравни с никое друго. Тя не може да го опише с думи в началото, но после казва: „Изпълващо, трудно, тежка работа, но всичко това си заслужава.”

Разказа ми как е поставила първородния си син Саиф на първо място в семейството, преди съпруга си, което сега описва като грешка (тя като жената/ майката в египетското семейство е отговорна за поддържане на баланса).

На какво те научи майчинството?

На отговорност, търпение, да не е егоист, какво е да практикуваш 10 професии едновременно. Тя, като майка на 2 момчета, е открила, че трябва във всеки един момент да внимава едното от тях да не се чувства по-малко обичано.

Какво е отношението към майчинството в страната?

По принцип, майките и бременните са много уважавани и обгрижвани, но не и на работното място. Мое лично впечатление е че на повечето места работят мъже. Освен това,  след като се омъжи, жената веднага забременява и остава вкъщи и съответно кариерата й приключва.

Колко е отпуската по майчинство?

Според закона, жената през цялата си кариера може да взима общо 2 години отпуска, колкото и деца да има. Затова максимумът, който взима жената, е 3 месеца на дете. Дори частните фирми не биха държали майка при повече от 3 месеца платено майчинство.

Кой е твоят най-вълнуващ момент от майчинството

Първата усмивка, първата дума. Тя си спомня първите стъпка на Саиф – една сутрин се е събудил, станал сам от леглото и направо е започнал да тича към стената, където се е ударил, паднал, станал и продължил да си ходи. През първите дни е ходел по-некоординирано, но е направил смело начало.

Най-трудният момент от майчинството?

Всеки път, когато са болни и тя се чувства безпомощна.

Какво е участието на бащата в отглеждането на децата?

Мъжете по традиция не участват в отглеждането на децата , не само в „мръсната” част, но дори в игрите и заниманията с тях. Отговорността е изцяло на майката. Тя се надява с примера си, който дава на момчетата си, това да се промени в бъдеще. Дори нейният съпруг е бил отгледан като всеки мъж в Египет – като крал, на който дори сестричките трябва да помагат и в нито един момент той не трябва да се съобразява. Саиф и Али помагат на майка си, дори с малки жестове като отсервиране на чашите си или разтребване на разхвърляните играчки.

Как избрахте имената?

Повечето хора кръщават децата си на Проповедници или техните последователи. 70% от момчетата се казват Мохамед или Ахмад. Дина се смее при спомена за споровете, които са имали със съпруга си, докато стигнат до съгласие. Саиф на арабски означава „меч”, а Али е племенника на пророка Мохамед. Тя обича да се обръща към Али с умаленото Лило, тъй като Али й звучи като за възрастен човек. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Споделено

10,085 преглеждания

Comments are closed.