Защо децата крадат?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete problem

Детето ви върши всичко чудесно, помага ви с чистенето, вдига масата след вечеря и дори си пише домашните навреме. Може ли реално същото това дете да краде?

Преди да реагирате по какъвто и да е начин, трябва да знаете защо децата крадат и как може да им помогнете.

Защо децата крадат?

Деца от всички възрасти, от предучилищна до тийнейджъри, могат да се изкушат да откраднат нещо, поради ред причини:

– Много малките деца понякога могат да вземат нещо, без да разбират, че материалните неща струват пари и че не е хубаво да вземеш нещо, без да го платиш

– Децата в предучилищна и училищна възраст обикновено знаят, че не трябва да взимат неща, които не са техни, но го правят, тъй като нямат достатъчен самоконтрол

– Вече по-големите деца знаят, че не трябва да се краде, но го правят за тръпката или защото приятелите им го правят.

Разбира се, фактор за кражбата може да бъдат и други причини. Децата могат да са ядосани или да искат да привлекат внимание. Поведението им може да е отражение на стреса вкъщи, в училище или с приятели. Други, могат да взимат различни предмети като знак за помощ.

Но каквато и да е причината, родителите трябва да намерят начин да премахнат този вреден навик у детето си и да намерят първопричината за него.

bashta i sin razgovariat

Какво трябва да направим?

Когато хванете детето си в кражба, реакцията ви трябва да зависи от това дали го хващате за първи път или не.

Ако детето е малко, трябва да му обясните защо не е хубаво да се краде. Обяснете му, че когато човек взима нещо, което не е негово без да попита, ще нарани някой друг. Ако детето е взело бонбон от магазина, например, може да го върнете заедно, а ако вече го е изял, може да го хванете за ръка и да го накарате да се извини и съответно, да го платите.

Физическите наказания или наказанията под каквато и да е форма, са излишни, когато се случва за първи път. Тъй като това обикновено ядосва детето и го кара да го прави напук.

А ако вече няколко пъти детето ви е взимало някакви неща, като вид кражба, може би подходящо наказание би било да ви помага повече с кухненските задължения или с чистенето.

Независимо каква е причината, ако кражбата се превърне в навик, трябва да се консултирате с лекар или терапевт, за да може да проникнете по-дълбоко в причината за това поведение. Важно е също така да наблюдавате поведението на детето си, да го държите настрана от ситуации, където краденето може да е повече от изкушаващо и да предприемете разумни и основателни последствия, ако се налага.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,506 преглеждания

Comments are closed.