Да играем! На десет месеца и една седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Тракане за две ръце

Идва един момент, в който нищо не забавлява бебето така, както опитите му да събере ръчичките си. Поглежда първо едната, после другата, размърдва ги и внезапно те се докосват. Ето, че бебето е готово да пляска с тях!

Умения, които играта развива: координация ръце-очи

Необходими материали: две дървени пръчки като дълги цилиндрични кубчета, палки за барабани или дървени кухненски лъжици

Дайте по една дървена пръчка или лъжица във всяка от ръчичките на бебето и му покажете как да трака една в друга с тях. Първоначално всичките му опити ще са неуспешни, но скоро след това ще създаде дори собствен ритъм, а удовлетворението от всяко шумно съприкосновение ще го забавлява многократно по време на смяната на пелените.

2)      Направи купчинка

Има причина, поради която малките обичат кубчетата, формичките, които се пъхат една в друга и обикновените играчки за сглабяне – те обожават да виждат как нещата пасват едно с друго. Защо да не използвате този ентусиазъм, за да му позволите да подреди масата за „вечеря”!

Умения, които играта развива: фина моторика, координация ръце-очи

Необходими материали: разнообразни зеленчуци (моркови, броколи, картофи, зелен боб), сварени до омекване и нарязани на парченца с дължината на пръст

Настанете бебето на столчето му за хранене, седалката или друго удобно място, където е свикнало да се храни. (Ще се нуждае от равна повърхност, върху която да работи, така че шезлонгът не е подходящ). Като седите срещу него, наредете на купчинки зеленчуците пред него, като ги сортирате по вид – морковите на една купчинка, зеления боб – на друга и т.н. Направете купчинки и за себе си, като започнете да изграждате собствена кула, така че бебето да вижда какво правите. Започнете с най-големите зеленчукови пръчици и ги разположете по дължина под формата на квадрат, който ще служи за основа. Изберете друг вид (хубаво също е да е с контрастен цвят) и ги подредете върху първия квадрат, така че да се застъпват с краищата му. Продължете да редите нагоре, етаж по етаж, така че да изградите кула на цветни ивици. Разбира се, и Вие, и бебето, можете да хапвате от зеленчуците, докато работите – всъщност точно това е идеята!

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

730 преглеждания

Comments are closed.