Да играем! На пет месеца и една седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Моят фотоалбум

Да разпознава по физиономия близки хора (в това число Вас) носи огромно удовлетворение на бебето, тъй като то се учи да разпознава хора по име и да свързва лицето с името.

Умения, които играта развива: разпознаване на форми, фина моторика

Необходими материали: малък фотоалбум – от типа, в който снимките се вместват в обособени найлонови джобчета

Купете малък фотоалбум и го попълнете със снимки на бебето и близките му. Освен роднините и приятелите на семейството (обичайното присъствие на снимките), опитайте се да включите снимки на бавачката или други хора, които се грижат за детето, съседи, бебета и деца, които познавате.

Дайте албума на бебето и му кажете, че си е негов собствен. Седнете и го разглеждайте заедно, показвайте му снимките и му позволете да изразява чувствата си. То ще реагира развълнувано на познатите лица и ще посочва онези, които не разпознава с въпросително изражение. Оставете албума на лавичката му с книги или в кашона с играчките му, от където да може да си го взима и да си го разлиства самостоятелно. Скоро той ще се превърне в любима играчка и спасение за родителите в самолета или по време на продължителни пътувания с кола.

2)      Гейм, сет и мач

Вероятно сте забелязали, че бебето Ви обича да гледа всичко, което включва хора и движение, така че спортът се явява по естествен път очарователен за него. За него е предизвикателство да проследява непрекъснатите промени – топката сега е тук, о, не – ето там е…

Умения, които играта развива: зрителни

Необходими материали: футболно игрище, мрежа или тенис корт с играчи някъде в квартала

Ако в парка или в квартала ви например има футболно игрище, мрежа или тенис корт, заведете бебето да погледа като малък спортен фен. Сложете го да седне в скута Ви или спрете количката му така, че да има добра безпрепятствена видимост към играта. Дали заради шарените екипи на играчите или повтарящите се удари на топката върху корта, бебето Ви при всички случаи ще бъде заинтригувано. Внимавайте все пак за хвърчащи извън игрището топки и бъдете готови, ако се наложи, да реагирате.

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

580 преглеждания

Comments are closed.