Да играем! На четири месеца и три седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Шшш! Слушай

Бебето Ви се учи да слуша или, както се изразяват експертите, “развива рецепторни езикови умения”. Това се случва със същата скорост, с която самото то се учи да комуникира. Превърнете го за негова изненада в подслушвач, като настроите бебе-фона му на режим “приемане”.

Умения, които играта развива: вербални, схващане за постоянния характер на предметите (идеята, че нещо продължава да съществува, дори когато се скрие от погледа ни)

Необходими материали: бебефон с два приемника

Сложете бебето да легне стабилно в кошарката му или на пода. Дайте му приемащата слушалка от бебефона и излезте от стаята. Отделете няколко минути, за да говорите в предаващата слушалка. Опишете му къде в къщата се намирате, обърнете внимание какво е времето, плановете Ви за деня или за самото бебче. (Тази игра се радва на особен успех, ако край Вас има Ваш приятел, който да се включи в разговора). Когато отново се появите в стаята, влизането Ви ще бъде посрещнато с доволно учудване.

2)      Излитане на самолет

Ето една игра, която Ви дава възможност да прекарате забавно времето с бебчето си, като същевременно му предавате безусловната радост от движението. Ще му помогнете да прецизира развиващите му се моторни умения, като карате тялото му да лети във въздуха.

Умения, които играта развива: обща моторика

Необходими материали: няма

Седнете с кръстосани в глезените крака с бебето легнало по корем върху бедрата Ви, като личицето му е обърнато напред (не към вас). Като придържате здраво с една ръка бебето, а другата сте подпрели на пода зад себе си, така че да имате опора за гръбнака, леко повдигнете все още кръстосаните си крака с поставеното върху тях бебе. Когато то се издига нагоре, казвайте: “Излитащ самолет, лети нагоре и напред”, а когато го връщате обратно в изходна позиция: “Самолет, приготви се за кацане!”. Насърчете бебето да разтвори ръце настрани, за да направи крилата на самолета. Когато поотрасне детето, можете да го издигате и пускате малко по-бързо.

Ако сте настроени на приключенска вълна, можете да опитате да играете същата игра, като и двамата седите във вана, в която има съвсем малко вода на дъното. Като използвате същото движение, можете да повдигате бебето, така че да е изцяло във водата, а после с лек плясък да го връщате обратно с думите: “Ракетата излита”, “Ракетата се приземява с плясък!”

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

613 преглеждания

Comments are closed.