Да играем! Трета седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Забавен разговор

 

Ще мине известно време, докато бебето каже първите си думи, но това не значи, че то не започва да учи езика. Всички тези смешни звуци, които издава като гукането, са ранни опити за общуване. Колкото по-активно му отвръщате, толкова повече го насърчавате да си довърши “разговора”.  

 

Умения, които играта развива: речева подготовка

Необходими материали: нищо, освен богат запас от звуци

 

Превърнете естествените опити на бебето Ви за реакция на стимули в игра. Най-напред му помогнете да научи всички забавни звуци, които може да издава с уста. Изчакайте да издаде някой от характерните бебешки звуци, като например

„гуу”, звуците подобни на пръцкане или чаткане с език, а после на свой ред го изимитирайте. Можете да опитате да издавате серия ритмични чаткащи звуци с език и да видите дали то имитира различните ритми. Покажете му част от нещата, които Вие можете да правите – дайте пресилено шумна целувка, вадете шумно пръст от едната страна на устата си или издавайте „брррр”-звук, изпускайки въздух, като свивате и отпускате пръст върху устните си. Изчакайте, за да видите дали бебето се опитва да издаде подобен звук в отговор – може да останете изненадани!

2)      Танцът на буболечката

 

Бебетата се раждат с напълно развито осезание. Ето един забавен начин да стимулирате чувствителната кожа на бебето, като същевременно демонстрирате причинно-следствената връзка.

Умения, които играта развива: осезание, усещане за причинно-следствената връзка

Необходими материали: няма

Спомняте ли си прословутото „Буба лази, буба лази”? Следващия път, когато бебето е в легнало положение за смяна на пелените, с повдигната блузка и голо коремче, пуснете буболечката в действие, така че бебето да я вижда (на гърдичките му или отстрани) и разходете буболечката (ръката ви, която правите да изглежда като многокрака буболечка) лекичко върху кожата му, като повтаряте „Буба лази, буба лази” и леко гъделичкате с “краката” й бебето. Кажете “Буба лази, буба лази от крачето към нослето” и започнете да придвижвате динозавъра-ръкбуболечката-ръкаа по крачетата и по коремчето на бебето. От там продължете още по-нагоре, като така му създавате нагласа за очакване.

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

696 преглеждания

Comments are closed.