Да играем! Първа седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Парад на куклите

Може би сте забелязали, че зрителният периметър на бебето Ви е леко ограничен – то изглежда не забелязва отдалечени предмети, но само приближете нещо в зрителното му поле (между 20 и 40 см. от лицето му е идеалната дистанция) и внезапно ще приковете изцяло вниманието му. Това умение е свързано с оцеляването – бебетата се появяват на бял свят, надарени със способността да намират храната, а това именно е разстоянието между неговото и вашето лице по време на хранене. Наблюдавайте в развитие зрителните умения на бебето с една проста игра с кукли за пръст.

Умения, които играта развива: зрителни, общуване

Необходими материали: комплект обикновени кукли за пръст – можете да си ги изработите и сами от плътна цветна хартия и флумастри.

Сложете бебето си да легне или го сложете в шезлонг. Използвайте комплект кукли и поставете по една кукла на показалеца на всяка ръка. Бавно придвижете пръстите си в зрителното поле на бебето и изчакайте, докато се фокусира върху лицата на куклите. Тогава, говорейки бавно, му представете всяка от куклите. Нещо просто, като например „Здравей, аз съм Кравата” ще свърши чудесна работа. Когато куклата говори, свивайте пръста си надолу, така че да се накланя към бебето. Изчакайте един момент все едно то отговаря, след което продължете да водите едностранния разговор между него и всяка от куклите. Накрая, накарайте куклите да образуват процесия, като подскачат нагоре и надолу извън зрителния периметър на бебето.

Как да си направите кукли за пръст: Използвайте твърда хартия, като например цветен плътен картон. Изрежете малки правоъгълници, оформете ги като обикновени цилиндри с размера на показалеца си и ги залепете с тиксо, лепило или прикрепете с телбод. С флумастер нарисувайте лицата, като оставите чертите максимално изчистени– бебетата реагират най-непосредствено и драматично на простите, графични лица.

2)      Изражения

Природата е дарила бебетата със способността да се фокусират върху лица от момента на раждането си и няма нищо по-приковаващо вниманието им от комплект изразителни очи, нос и уста. Всъщност изследвания са показали, че бебетата разпознават и помнят лица много по-добре от възрастните. (Те биха се взирали много по-дълго в стандартно изображение на човешко лице, отколкото в която и да е друга форма. Ето защо толкова много бебешки играчки имат нарисувани опростени лица).

Умения, които играта развива: разпознаване на образи

Необходими материали: ръчно огледало и собственото Ви лице

Изиграйте игра, възползвайки се от запленеността на бебето Ви от израженията на лицето, като Вие самите направите няколко различни физиономии. Седнете до него, когато е сложено в столче за кола, шезлонг или количка или пък лежи по гръбче на леглото. Ако е в количка или седалка, настанете се на нивото на неговите очи, а ако е в леглото се наведете или легнете до него, така че поне в известна степен да сте лице в лице.

Започнете, като бавно променяте изражението на лицето си – от усмивка в учудване, а после в изплезване. След това повторете отново смяната на израженията, като този път правите пауза между всяко от тях и изчакайте, за да видите дали бебето се опитва да Ви отговори с мимика. Използвайте огледало, за да му покажете неговото собствено изражение, като го описвате: “О, не изглеждаш ли изненадан/а! Какво щастливо бебе!”. Можете да направите едно от вашите изражения срещу огледалото, накланяйки го по такъв начин, че то да вижда както вас, така и образа Ви в огледалото.

Запомнете: всяко бебе се развива с различен темп, така че, ако вашето не е съвсем готово за заниманията през тази седмица, не се притеснявайте – просто опитайте отново след няколко седмици.


Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

730 преглеждания

Comments are closed.