Седмица 7

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 8

Вашето бебе

През тази седмица бебчето ви изведнъж израства неверояно. В началото на 7-мата седмица дължината му от главичката до долната част е 4 до 5 мм. В края на седмицата то е удвоило размера си и вече е 1.1 до 1.3 см. Кожата му е почти прозрачна и вените се виждат ясно.

Зъбите и вътрешността на устата се оформят в момента, а ушите продължават да се развиват. Всяко око се е снабдило с очна ябълка, ретина и очна леща, а върхът на носа вече стърчи. Ембрионът минава през три чифта бъбреци по време на развитието си и сега развива втория. Вече има апендисит и панкреас, който по-късно ще спомага за храносмилането чрез произвеждането на хормона инсулин. Черният дроб усилено работи над червените кръвни телца, а очертанията на червата личат под пъпната връв, която вече е с ясни кръвоносни съдове и се готви за пренасянето на въздух и хранителни вещества към и от малкото телце. Всичко вече работи здраво, но вие все още не можете да го усетите.


Вие  

Е, все още не можете да се похвалите на света с добре заоблено коремче, но вътре в него определено настъпват промени! Нивата на хормоните са нарастнали и заедно с физическите промени вече със сигурност ще ви накарат да повярвате, че да, наистина сте бременни.  

Повече от вероятно е да имате спонтанни желания за хапване. Стресът от въздържанието може да е много по-страшен от онова второ шоколадово кексче с горещ шоколад, така че просто си повтаряйте мотото: „Всичко е полезно в умерени количества” и ще сте щастлива и здрава по време на бременността.

Важно е да приемате витамини по време на бременността, но понякога те може да предизвикат запек. Повишеното количество на желязо например често е причина за по-рядкото ходене до тоалетна, така че може би е добре да смените марката. Но ако проблемът продължава, ще се наложи да потърсите професионален съвет.

Чувството за парене в гръдния кош или лошото храносмилане могат да бъдат облекчени чрез малки и редовни порции храна. Ако забелязвате, че ви се похапва по-често от обикновено, опитвайте да „нападате” здравословни храни като ябълки, сирене, фъстъчено масло, сушени плодове.

В никакъв случай не приемайте лекарства без предписание за повече от 48 часа без да се консултирате с лекуващия ви лекар. Ако проблемът не се облекчава, специалистът ще намери правилното лечение за вас.

Симптоми на ранна бременност

При някои жени се наблюдава повишено слюноотделяне, често свързано със сутрешното гадене. Можете да се справите с него с редовно хапване на обикновени бисквити и задължително поемане на храна на малки и чести порции. Това увеличено слюноотделяне намалява с облекчаването на гаденето, обикновено към 12-та до 14-та седмица от бременността.

Още по темата:

Безпокойство при бременност

Колко е хубаво да си бременна

Последователността на раждане на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

851 преглеждания

Comments are closed.