Смяната в настроенията

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

smiana v nastroeniata

Плаче ви се? А след това изведнъж ви обзема силен позитивизъм? А после изведнъж започвате да гневите за нещо…но какво? Може би на това, че мъжът ви е обул кафяви чорапи, които вие изобщо не харесвате?

На моменти ви се струва, че полудявате, защото разбирате, че цялата тази дъга от настроения никак не е нормална… Или поне доскоро не е била… До… преди да забременеете.

Не се притеснявайте. Смятана в настроенията е нещо съвсем нормално по време на бременността. Хормоните ви бушуват и преминават през невероятни промени. Тези промени могат да се отразят както на кожата, зъбите, косата и тялото ви, така и на настроенията ви.

Как да облекчите тези състояния? Понякога се оказва достатъчно просто да има на кого да споделите как се чувствате и да усещате, че той проявява разбиране. Разговорите с други бременни, които се чувстват като вас също може да се окажат благотворни. Едва ли ще променят факта, че хормоните ви се вихрят, но поне би било успокоение, че не сте сама и че някой ви разбира. Освен това, говорейки за проблема, ще разтоварите емоциите, които са се събрали във вас.

Замаяността и умората, които често съпътстват първия триместър от бременността, може да ви накарат да се почувствате паднали  духом, но запомнете, че обикновено тези състояния значително се облекчават след третия месец.


bremenna depresia
 

Малък процент от жените страдат от депресия по време на самата бременност. Ако чувствате, че смятаната на настроенията ви оставя по-скоро да се чувствате унили, а не весели, поговорете с близките си хора – семейството и/ или приятели. Ако имате съмнения, че изпадате в депресия, може да се обърнете към вашия лекар, за да ви препоръча как да се справите с това.

Здравословното хранене е от изключително значение и има огромно влияние върху енергийното ви състояние, както и върху това как се чувствате емоционално. Уверете се, че се храните балансирано и че приемате храни от всички хранителни групи. Храните като овесени ядки, ядки, банани също подобряват настроението и тонуса. Не залагайте на шоколади и захарни изделия. Те само привидно действат тонизиращо, като всъщност задълбочават потиснатостта. За да се чувствате добре, тонизирани и позитивно настроени е много по-важно дългосрочно да преминете към балансирано хранене, отколкото да поемате всичко, което ви се прииска, дори то да е най-общо казано вредно, само защото смятате, че като си угодите, ще си оправите настроението. Разбира се, не са нужни крайности, но както не са нужни в ограничаването на сладките вредни лакомства, така не са нужни и в тяхното приемане. Избягвайте и храни, които могат да се отразят зле на бременността ви и яжте умерено – на често по малко.

Разходките навън, както и всякаква физическа активност (която не е противопоказна за бременността ви) също ще се отразят чудесно на настроението и тонусът ви. Дори да е за 10 минути на ден, направете нещо, което ще ви накара да се чувствате позитивно настроени и специални. Помислете за радостта, която ви очаква скоро. Преди всичко не се ядосвайте на себе си заради честата смяна на настроенията, докато сте бременна.

Запомнете:

Съвсем нормално е да сменяте настроенията си по време на първия триместър. Напомняйте си го често, за да се справите по-лесно.
 

 

hrana za uspeshno rajdane  Вижте също: Храна за успешно раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,750 преглеждания

Comments are closed.