Коледната звезда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koledna-zvezda

Не, не става дума за Витлеемската звезда, а за невероятно красивото растение, което е чудесен подарък и прекрасна коледна украса за всеки дом.

Коледната звезда е храст, а родината му е Мексико, както и Гватемала. Постепенно се пренася и в останалите части на света, а днес е едно от най-продаваните растения. Най-актуално и разпространено то е по Коледа. Освен класическия червен цвят и различните му нюанси, на пазара се предлагат растения с бели, жълти, розови и мраморни цветове.

Нерядко коледната звезда се счита за “еднодневка”, т. е. растение за конкретния празник, което след това се изхвърля. Поради тази причина повечето производители полагат усилия за добрия търговски вид и атрактивност на предлаганите растения, но не се тревожат от тяхната последваща нетрайност. Има начин обаче да запазим красива коледната си звезда и тя да не загине с отминаването на празника.

Но как да отгледаме наистина хубава коледна звезда, за ни радва именно по Коледа? Ако вече сте опитвали да съхраните цветето свежо и никога не сте успявали, не се отчайвайте, то наистина е трудно и капризно. Основното, което трябва да се има предвид, е, че коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, а започва да цъфти през зимата, когато денят е къс. Необходимо е да я торите със специална тор, съдържаща повече калий, и то всяка седмица през лятото. Калият ще подпомогне формирането на цветовете. Осигурете на растението достатъчно топлина и температура от около 20 градуса. Поливайте го с вода със стайна температура – нито много студена, нито топла. Не го преполивайте в никакъв случай, за да не мухляса почвата и корените да изгният. Трябва да се избягва пряка слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон или двор, но растението трябва да се пази от силен вятър. Най-удачното решение е южен прозорец на стая с нормална топлина и леко влажен въздух. Успех!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

5,017 преглеждания

Comments are closed.