Партньорските отношения след раждането на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

relation-after-pregnancy

Раждането на бебе е голям стрес и сблъсква партньорите с нова за тях житейска ситуация –  непозната, плашеща, уморителна, вълнуваща… Бебето става център на внимание, а честите ставания вечер за кърмене или просто защото бебето плаче, спомагат за натрупване на голяма доза умора. Всичко това неминуемо дава отражение върху отношенията ви с партньора – те може да не се влошат, но вероятността да не са същите и да нямате време за себе си като преди е значителна.

Може ли липсата на сън да ви отчужди с партньора?

Истината е, че сама по себе си липсата на сън едва ли би могла да разруши иначе здрава и щастлива връзка, но за сметка на това определено има вероятност да изостри съществуващи от преди това проблеми. Будуващите родители често стават раздразнителни, потиснати и се чувстват нещастни във връзката си, но също така е възможно да се чувстват по този начин и по отношение на връзката си с детето.

Ако недостатъчното количество сън обтяга отношенията ви, помислете за варианта да помолите някой роднина или приятел да остане с бебето, докато вие и партньора ви се отдадете на една вечер само за вас – например в някой хотел или на вечеря, или на отпускаща разходка, на която да може да поговорите открито за нещата. Като се махнете от къщи, няма да се изкушавате да наваксвате със задълженията наоколо, които ви затрупват.

Веднъж почувствали се отпуснати, седнете с партньора си и обсъдете най-добрите начини, по които да се справите със ситуацията и да се освободите напрежението и изтощението. Едни от възможните опции са да облекчите списъка си със задължения, да си разделите ролите в дома и грижите покрай бебето, да наемете някой, който да ви помогне да се справите – чистачка или детегледачка. А може би идеята бабите да идват да помагат не е чак толкова лоша? Помислете за различните опции и ги обсъдете.

За щастие отношенията ви ще се подобрят скоро, когато сънят на бебето ви започне да се балансира и то започне да заспива в определено време и да спи без да се буди през нощта. Така и вие ще наваксате със съня и ще свалите част от умората и напрежението. Веднъж, когато почнете да се наспивате по-добре с партньора ви ще се изненадате колко бързо ще се върнете към романтичните моменти, които са ви окрилявали преди появата на бебето, а сега то ще ги прави още по-пълни и забавни!

А как се отрази раждането на бебето ви на отношенията ви с партньора? Как се справихте със стреса и недоспиването?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,099 преглеждания

Comments are closed.