• No categories

Карамелени бонбони за Коледа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-cooking

Приготвянето на тези бонбони изглежда сякаш сте в химическа лаборатория и не е ясно дали нещо няма да избухне, но спокойно – бонбоните се приготвят сравнително бързо и без готварски ексцесии – е, като изключим силната миризма на оцет, която завладява пространството около печката. Не се отказвайте само заради това – колкото повече се приближавате до крайния резултат, толкова повече тази пронизваща сетивата миризма се изпарява и от нея не остава и следа, когато бонбоните са готови!

Продукти:

 3 чаши захар

½ ч.ч вода

½ ч.ч. оцет

2 с.л. масло

1 ч.л. лимонов сок

christmas-cooking-1

Приготвяне:

Смесете всички продукти в тенджерка и сложете на котлона. Може да го загреете на най-високата степен или, ако предпочитате да стават по-бавно, да оставите на по-слаб огън. Разбърквайте хубаво, докато се получи сравнително хомогенна смес, след което може да оставите за около 15-20 минути, но като наглеждате какво се случва. В началото се образува пяна и не дава надежда, че тази смес някога ще стане на карамелени бонбони, но когато намалите котлона към края, пяната намалява значително, миризмата на оцет почти изчезва и цветът на течността почва да става златисто-кафеникав и да напомня карамел. Преди да потъмнее прекалено, свалете от котлона.

Ние изляхме сместа върху хартия за печене, предварително поставена в по-голям тиган или тавичка (важно е да има равно дъно). Оставяте да изстине и когато се втвърди, може да начупите и да поставите в купички. За повече настроение, може да украсите купичките коледно!

N.B. Ние приготвяхме бонбоните на най-силен котлон, а към края намалихме котлона, за да не прегорим сместа – най-голямо внимание трябва да се отдели на приготвянето на карамелените бонбони накрая, защото лесно може да изпуснете момента, в който да ги махнете от котлона и да прегорят.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,757 преглеждания

Comments are closed.