• No categories

Какво да сготвим с лапад?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

На пазара вече има много вкусни зеленийки, с които можем да си направим здравословна, вкусна и лека храна за цялото семейство!

Ето няколко идеи, какво можете да приготвите ако ви се намира връзка пресен лапад:

 

Рецепта 1:

 

Сарми с лапад и пълнозърнест ориз

 

Рецепта 2:

Баница с лапад

Продукти
кори – 1 пакет
яйца – 5 бр.
сирене – 300 г
лапад – 6 връзки
кисело мляко – 400 г
прясно мляко – 1 ч.ч.
сода – 1 ч.л.олио
яйца – 1 бр.
прясно мляко – 1/2 ч.ч. за заливката

 

Начин на приготвяне:

 

Всички продукти без лапада се объркват, както при обикновена баница.
Изчистете лапада от средната жилка и сложете да се попари за минута.Започнете да редите баницата в намазнена тава, като редувате кора, плънка и отгоре плътен слой с листа от лапада. През 3 кори се поръсва с олио.
Наредената баница се реже на парчета и се залива с разбитите мляко и яйца.
Печете на слаба фурна, на около 160 градуса. Така се надува максимално. Готовата баница се покрива с кърпа и се обръща върху малки чаши на обратно, докато изстине.

Вижте още зелени баници тук 

Рецепта 3:

Кюфтета от лапад със сирене и кашкавал

Продукти:
2 връзки лапад
1 ч. ч. царевично брашно за овалване
100 г кашкавал
50-60 г сирене
1/2 ч. л. суха мая за хляб
1 ч. л. джоджен
около 1/2 ч. ч. пшенично брашно
1/2 ч. л. сол
200 мл олио
2 скилидки чесън
2 яйца
2-3 стръка пресен лук

Начин на приготвяне: 

Почистеният лапад и лук се нарязват на дребно и се задушават в мазнината за кратко, колкото да омекнат. След като се охладят леко се поставят в купа и към тях се добавят яйцата и маята, джодженът, солта и пресованите скилидки чесън, настъргания кашкавал и натрошено сирене.
Разбърква се добре с вилица и започваме да добавяме постепенно пшеничното брашно до получаване на гъсто тесто. Оставяме сместа за 20 минути, за да подейства маята и сместа да се надигне.
Загребва се лъжица от сместа и с мокри ръце се оформя кюфте, овалва се в царевично брашно и се пържи в загрята мазнина до зачервяване и от двете страни.
Сервират се с млечно-чеснов сос.

 

Рецепта 4:

Лапад с ориз на фурна

Продукти:

500 г лапад
1 връзка зелен лук
2-3 с. л. олио
100 г ориз
400 мл вода
1/2 връзка пресен джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол и смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Лукът и лападът се измиват и подсушават.
Лападът се почиства от грубите дръжки и заедно с лука се накълцват на дребно.
В тенджерата се сгорещява олиото.Прибавят се лападът и зеленият лук и се задушават 5 минути.
Добавя се оризът и всичко се готви 3-4 минути.
Лападът с ориза се поръсва с дребно нарязан джоджен и червен пипер.
Овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Прехвърля се в огнеупорна тава и се залива с водата.
Фурната се загрява на 200 С.
Лападът с ориз се пече, докато оризът омекне и попие водата, около 30 минути.
Разпределя се по чинии и се поднася с кисело мляко.

 

Рецепта 5:

soup1

Супа с лапад

 

Продукти:

1 вр. лук кромид пресен
1 връзка лапад
40 мл олио
2 ч.л.червен пипер
150 гр. ориз
200 мл краве кисело мляко
Начин на приготвяне
Почистете, измийте и нарежете на ситно лапада. Задушете в тенджера пресния лук с олиото.
Когато водата му се изпари, добавете червения пипер.Долейте вода и варете така сместа 10 минути.
След това прибавете лапада и с него варете чорбата още 8-10 минути. Добавете още топла вода, сол на вкус, ориза (фидето) и нарязани листа джоджен. Доварете чорбата до готовност на ориза
Счукайте чесън с една щипка сол и добавете киселото мляко. Разбийте сместа хубаво и с нея застройте чорбата след снемането й от котлона
Сервирайте я топла.

По материали от Интернет

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,603 преглеждания

Comments are closed.