Италианско ризото с гъби и лешници
Тази рецепта открихме в едни италиански сайт и твърдението, че тя е „истинско удоволствие за небцето“ закачи погледа и събуди сетивата ни. И наистина – тя звучи не просто вкусно, а невероятно вкусно! И освен това е идеална за дните преди Коледа, когато мнозина от нас спазват дългите 40-дневните коледни пости и често въпросът „Какво да сготвя“ е по-актуален от въпросът „Какво да облека?“
Тази рецепта открихме в едни италиански сайт и твърдението, че тя е „истинско удоволствие за небцето“ закачи погледа и събуди сетивата ни. И наистина – тя звучи не просто вкусно, а невероятно вкусно! И освен това е идеална за дните преди Коледа, когато мнозина от нас спазват дългите 40-дневните коледни пости и често въпросът „Какво да сготвя“ е по-актуален от въпросът „Какво да облека?“
И така: ето какво ще ви е необходимо за 4 порции:
175 гр обелени лешници
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 червена люта чушка, накълцана
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
300 г ориз за ризото
сол и черен пипер
1 чаена лъжица червен пипер
1 супена лъжица лимонов сок
800 мл зеленчуков бульон
50-100 гр гъби (диворастящите са много ароматни и подходящи, но ако не смеете, вземете обикновени култивирани печурки)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C и запечете лешниците върху хартия за печене около 15 минути като често ги разбърквате, след което ги охладете и нарежете на ситно или смелете в блендера.
Сотирайте лука, чесъна и лютата червена чушка за 4-5 минути, добавете ориза и разбъркайте за 2 минути. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер, след това добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Започнете да добавяте бульона лъжица по лъжица като бъркате непрекъснато. След като вече сте добавили половината бульон, добавете нарязаните гъби и продължете да доливате бульон. Когато забележите, че оризът е абсорбирал бульона напълно, а оризът е мек и сочен, ястието е готово.
Преди да го сервирате го поръсете с печените лешници, но преди това го покрийте за 4-5 минутки с кърпа или капак,
Това е – можете да зарадвате близките си с истинско италианско ризото, съвършено както на вид, така и на вкус!
Източник и изображение: salute.leonardo.it
5,025 преглеждания