Лимонови близалки
Свежарската лимонова рецепта е чудесен пример за нашумелите напоследък малки сладкарски форми като близалките и поп кейковете.
Необходими продукти за 10 – 15 броя:
– 200 г меко масло
– 200 г фина кристална захар
– 1 ч. л. ванилена захар
– 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
– 4 яйца
– 200 г брашно с набухватели
за крема:
– 100 г меко масло
– 1 с. л. крем-сирене
– 1 ч. л. настъргана лимонова кора
– 2 с. л. лимонов сок
– 200 г пудра захар
за украса:
– 200 г бял или тъмен шоколад
– 1 с. л. кокосово масло или слънчогледово олио
– захарно тесто или цветни захарни перли
– клечки за близалки от Xcerx
Начин на приготвяне:
1. Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилената захар и лимоновата кора. Слага се пресятото брашно, внимателно се разбърква и се сипва във форма с диаметър 26 см. Пече се на 170˚ С за 40 – 50 мин. Охлажда се, най-добре за 1 нощ в хладилника.
2. Маслото за крема се разбива с крем-сиренето и захарта. Добавят се лимоновият сок и лимоновата кора.
3. Блатът се натрошава и се разбърква с лимоновия крем. От сместа се оформят еднакви топчета или други формички с помощта на силиконови или метални форми за сладки. Слагат се в хладилника за 2 часа.
4. Клечките за близалки се потопяват първо в стопен шоколад и тогава се набождат в близалките. Отново се охлаждат 10 – 15 мин.
5. Останалият шоколад се разбърква с кокосовото масло. В него се топват близалките и се гарнират със захарните перли и се оставят да се охладят.
За свежата рецептата благодарим на:
Още от Вкусно:
3,040 преглеждания