8 стъпки за преодоляване на сутрешния стрес преди училище

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

family_breakfast

Не можеш да си с тази лятна рокля – навън е студено! Облечи нещо по-топло! Къде са ти обувките? Косата ти е ужасно заплетена! Къде ти е раницата? Оооо, свършили са продуктите за сандвичи! Къде сложих декларацията за училищната разходка до зоологическата градина?

Училищните сутрини лесно се превръщат в стресови бомби. Едно малко нещо и цялата сутрин може да бъде взривена. Кристин Ко и Аша Домфест описват в книгата си Minimalist Parenting (Christine Koh and Asha Dornfest, Minimalist Parenting) колко е важно да имаме добре създадена сутрешна рутина за преодоляването на стреса преди училище. Колкото по-проста и повтаряща се сутрешна рутина създаваме, толкова по-ефективни сме сутрин преди училище и работа. Всичко би могло да бъде организирано лесно и просто – от приготвянето за училище, събирането на учебните пособия и училищната закуска, до претоварената раница след училище и планиране на готвенето за почивните дни – стига да имаме създаден график и всичко да е помислено предварително.

Но как? Вижте тук:

№ 1. Опростяване на училищните сутрини

Най-добре е подготовката за училище да става от предната вечер, като се оставят минимален брой задачи за сутринта.

* Чантата за училище

* Екипът за тренировки

* Дрехите за другия ден

* Почистването на обувките

* Разресването на заплетената коса

* Приготвянето на съдовете и продуктите и планирането на закуската

* Пускането на съдомиялна и изваждането на съдовете след това

* Попълване на необходими декларации и документи за училище

* Събиране на всичко, което ще ни трябва за заниманията след училище.

Всичко това трябва да се свърши от вечерта, а на другия ден готовият сандвич да се премести от хладилника в чантата. Толкова.

Ключът към спокойните училищни утрини е всичко да е предварително планирано и да се опитваме да запазим спокойствие дори и в моменти на трудност. Когато позволим на драмата да ни всмуче, негативните емоции разрушават всичко, с което се захванем преди това. Опитайте се да излъчвате спокойствие и увереност (направете усилия в тази насока, ако трябва) и помнете, че децата копират вашето поведение, когато пораснат. Не искате техните сутрини да са ужасно нервни и напрегната, нали? Помнете, че постоянно излизат нови и нови неща, които трябва да се свършат и които застрашават сигурността на плана ви, но това, което трябва да правите е през цялото време да имате ясна представа кое след кое следва – „Първо правим това, а после това“.

 

№ 2. Събуждайте се по-рано от децата
Ставайте поне 10 минути по-рано от децата. Вие също заслужавате своите 10 минути време сами с кафето си, за да сте по-адекватни после, когато екшънът започне.

morning_coffee

 

№ 3. Научете децата да използват аларма за събуждане
Ако имате повече от 1 дете и всяко трябва да става по различно време, тогава осигурете 2 различни аларми и ги използвайте без значение от възрастта на децата. Колкото по-рано свикнат с алармата си, толкова по-лесно за цялото семейство да се организира сутрин.

 

№ 4. Сменяйте се за сутрешните събуждания
Ако децата ви стават по различно време, сменяйте се с партньора си това кой става по-рано и кой по-късно.

 

№ 5. Закуската
Добрата закуска дава енергия на децата преди обяд и е добър начин да сме заедно на масата преди всеки да потегли към ежедневните си задължения. Дори и тези, които обичат да спят до късно и тези, които нямат апетит сутрин, трябва да хапнат нещо – плодове, чай с мед, овесени ядки, мляко с корнфлейкс….

 

№ 6. Преглеждайте заниманията за следващия ден заедно с децата

Ако от предната вечер разгледате с децата графика за следващия ден, вие и те ще са наясно какво им предстои – тренировки, час при зъболекар, кой ще ги вземе от училище или детска градина… Всичко това е важно за децата и за вас!

 backpack_shcool

№ 7. Поставяйте маркери за време
Опитвайте се да разделяте сутрините на определени времеви участъци – например, закуска, обличане, измиване на зъби и лице, яке и обувки, излизане. Освен това поставете срокове за всяко нещо – например, закуската трябва да е приключила до 7:30 ч., трябва да си се облякъл до 7:40 ч. и т.н. Децата се чувстват по-сигурни, когато виждат как се движат в графика си.

 

№ 8. Щастлив край
Без значение колко сте се изнервили, винаги приключвайте ситуацията с добър край, с позитивни думи и обичливо сбогуване. Докато работите върху изграждането на навици, ще има добри и лоши дни и в крайна сметка, това, което има най-голямо значение, не е успехът във всеки един момент, а това, че децата ви се научават с времето и така порастват. Освен това, никой няма да помни малките закъснения след години.

 

Прочетете още:

mom_kid_legs_out  5 начина да облекчим стреса у децата

spiled_kid  5 съвета за овладяване на гнева при малки деца

bb391d260dde267040ea74779a176e9a_big  10 насоки как да отгледаме лидер

camping  10 Неща, които да направите преди лятото да свърши

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,139 преглеждания

Comments are closed.