75% от родителите смятат, че детските градини трябва да са безплатни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina

Три четвърти от българите искат да отпаднат таксите за посещения в детските градини, показва проучване на “Алфа Рисърч”, направено по инициатива на фондация “Тръст за социална алтернатива”.

Според проучването, цитирано от пресцентъра на “Тръст за социална алтернатива”, според 75% от гражданите детската градина трябва да е безплатна за децата между 3 и 4 години. Други 73% са на мнение, че тя трябва да е безплатна и между 5- и 6-годишна възраст.

Според най-голяма част от анкетираните (63%) премахването на таксите би облекчило семейния бюджет. Други 61% смятат, че основната полза ще бъде, че така повече деца щели да посещават градина, 46 на сто са на мнение, че така децата ще бъдат по-подготвени за училище, а според 35% това ще подобри като цяло уменията им за общуване. Почти половината – 47%, отговарят, че така родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но едва 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост.

Най–честото притеснение от премахването на таксите е, че няма да има места за всички деца – проблем, който така или иначе традиционно съществува в големите градове и е най-сериозен в столицата. Същевременно 20% от запитаните отчитат, че ако таксите отпаднат, ще се занижи качеството на услугата.

“Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите” – коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в тръста. При представянето на приоритетите си новият просветен министър Красимир Вълчев обяви, че ще се търсят възможности за премахване на таксите за децата в предучилищните групи в детските градини.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,601 преглеждания

Comments are closed.