Медията на новото поколение родители
logo_purvite7 logo_purvite7
  • Актуално
    • Събития
    • Празници
    • Новини
    • Забавно
    • Конкурси
  • Бременна съм
    • Зачатие
    • Раждане
    • Бременност
    • Споделено
    • Здраве
  • Бебето
    • Отглеждане
    • Хранене
    • Бебешка кухня
    • Развитие
    • Полезно
  • Детето
    • Развитие
    • Възпитание
    • Игри
    • Полезно
  • Наръчник за родители
    • Минутка за мама
    • Специалистът съветва
    • Деси каза
    • Питай баща си!
    • И баба знае!
    • Споделено
    • Правата ми!
    • Полезно
    • Места
    • Находка
  • Направи с мама
  • Вкусно
  • Списанието
    • Чети онлайн
    • Реклама
  • Зона за деца
    • Игри
    • Приказки
    • Стихотворения
Font ResizerAa
Първите седемПървите седем
Търсене...
  • Актуално
    • Събития
    • Празници
    • Новини
    • Забавно
    • Конкурси
  • Бременна съм
    • Зачатие
    • Раждане
    • Бременност
    • Споделено
    • Здраве
  • Бебето
    • Отглеждане
    • Хранене
    • Бебешка кухня
    • Развитие
    • Полезно
  • Детето
    • Развитие
    • Възпитание
    • Игри
    • Полезно
  • Наръчник за родители
    • Минутка за мама
    • Специалистът съветва
    • Деси каза
    • Питай баща си!
    • И баба знае!
    • Споделено
    • Правата ми!
    • Полезно
    • Места
    • Находка
  • Направи с мама
  • Вкусно
  • Списанието
    • Чети онлайн
    • Реклама
  • Зона за деца
    • Игри
    • Приказки
    • Стихотворения
Начало » 7 вкусни рецепти за пълнени гъбки
Вкусно

7 вкусни рецепти за пълнени гъбки

Първите седем
От Първите седем
Последно обновена: 09.05.2016
Сподели

Още древните египтяни са смятали гъбите за „храна на боговете“, защото вярвали,че те ще им осигурят безсмъртие, каквото заслужават само фараоните. Гъбите били храна забранене и непозната за простолюдието. През 17 век във Франция били отгледани първите култивирани гъби, а Джордж ІV е имал специална сграда в двореца си в Лондон за отглеждане на печурки.

Неслучайно култивираните печурки са наричани „трифелите на 19 век“, тъй като по това време гъбите са продължавали да са храна единствено за малка привилигерована част от обществото.

Днес култивираните гъби са леснодостъпен, евтин и натурален продукт, който може да се консумира самостоятелно – в суров или термично обработен вид или като съставка на много ястия. Най-големите величия в кулинарията твръдят, и с право, че ако в едно ястие има гъби, то няма как да не е на висота.

Печурките са нискокалорична храна, която често влиза в състава на редица диети, но освен, че са диетични, култивираните гъби са вкусни, богати на витамини, минерали, фибри и белтъчини. При това само с 45 калории в 100 грама суров продукт и нито грам мазнини. Високото съдържание на цинк, фосфор, калции, калии, витамините А, К и D подпомагат съпротивителните сили на организма, а само три печурки на ден доставят необходимото дневно количество от витамин В12.

Предлагаме ви няколко вкусни идеи за пълнени гъби, които можете да приготвяте за цялото семейство, особено ако децата ви вече са пораснали и споделят вашата храна. Тези рецепти можете да приготвяте за лека и вкусна вечеря или да поднасяте като предястия за специални случаи.

Не сме конкретизирили количества и грамове, защото всяка една от следващите рецепти може да бъде импровизирана и сътворена „на око“ и според конкретната численост на гладниците.

palneni-zapecheni-gabi

  1. Пълнени гъби с пилешко месо и топено сирене

Ще ви трябват: по-едри гъби, сварено пилешко месо, топено сирене, яйце, пресен лук, магданоз, сол.

Измийте и почистете гъбите, отделете и нарежете на ситно пънчетата, към тях добавете накълцаното на ситно пилешко месо, топеното сирене и подправките, прибавете суровото яйце и объркайте сместа. Напълнете предварителто посолените шапчици на гъбите с плънката, наредете ги в намазнена с олио тавичка и запечете в предварително загрята фурна до порозовяване.

2894_15376

  1. Пълнени гъби с шунка и кашкавал

Ще ви трябват: по-едри гъби, кашкавал, шунка, яйца, масло, кимион, сол, черен пипер, олио/зехтин.

Почистете, измийте и посолете гъбките, нарежете на ситно шунката и кашкавала и заедно с яйцата разбъркайте до получаване на единна смес, прибавете подправките. С олиото/зехтина подмажете тавичкана и наредете в нея напълнените гъби, върху всяка поставете парченце масло. Запечете до приятно покафеняване, но не препичайте, за да остане плънката по-сочна.

  1. Печурки с бекон и кашкавал

Ще ви трябват: печурки, пресен лук, бекон, кашкавал, домат, олио/зехтин, подправки – черен/червен пипер, чубрица.

По познатия начин обработете гъбите, нарежете пънчетата, прибавете настъргания кашкавал и ситно нарязания пресен лук, олиото/зехтина и подправките. Напълнете гъбите с тази плънка, поставете върху всяка тънък слайд бекон и домат, наредете в намаслена тавичка и запечете докато домата придобие приятно засушен вид. Поръсете с пресни зелени подправки при сервиране.

  1. Пълнени гъби с орехи и пармезан

Ще ви трябват: по-едри гъби без пънчетата, масло, пресен лук, скилидка чесън, орехи, настърган пармезан, сол, черен пипер, магданоз, босилек –пресен или сух, малко бульон – пилешки или зеленчуков, олио/зехтин и счукан сухар или галета.

Количеството на съставките за плънката определете сами, според броя на гъбите, които ще пълните. Наситнете всички съставки в блендер, обединете с бульона и напълнете гъбите. Подретете с намаслена тавичка и запечете в предварително загрята фурна до получаване на хрупкава коричка.

stuffed-spinach-mushrooms

  1. Пълнени гъби със спанак

Ще ви трябват: спанак – най-добре пресен, гъби, краве сирене, зехтин, подправки – черен/бял пипер, джоджен, мащерка – според вкуса.

Попарете спанака в подсолена вода, изцедете го и го нарежете на ситно, прибавете към него накълцаните пънчета от гъбите, намачканото сирене, подправките и зехтина. Напълнене гъбите с получената смес, наредете в тавичка и печете до зачервяване. Можете да сервирате с млечен сос.

  1. Печурки с овче сирене

Ще ви трябват: печурки – по-едри, овче сирене, зехтин, чесън, печена пиперка, пресен лук, кисело мляко.

Печурките се почистват, измиват и посоляват. Сиренето се намачква, прибав се ситно нарязаната печена пиперка, стрития чесън, зехтина, лука, млякото и подправките. Объркайте всички продукти до еднородна кремообразна смес, с която напълнете приготвените печурки. Запечете на умерена фурна – 180 градуса, за не повече от 25-30 минути, не ги препичайте заради овчето сирене, което ако се препече ще се вгорчи.

pulneni gubi-1

  1. Печурки със синьо сирене

Ще ви трябват: печурки, синьо сирене, сухар или галета, мащерка, сушен домат – съвсем малко – за вкус и ситно настърган пармезан, олио/зехтин.

Почистените и измити гъби се пълнят със смес от пасираните пънчета на гъбите, намачкано синьо сирене, галета, наситнения сушен домат и мащерката. Всяка гъбка се поръсва с настърган пармезан и с по няколко капки зехтин, нареждат се в намаслена тавичка и се пекат на умерена фурна 20-25 минути или до получаване на пармезанова коричка.

Вижте още:

5 вкусни рецепти в гювечета

Пълнени гъби със синьо сирене и орехи

ЕТИКЕТИ:вкусногъбирецепти
Сподели статията
Facebook Email Copy Link Print
Предишна статия 9 майчини тайни
Следваща статия Моята първа книжка с пъзели, 2

Актуално

Съперничество между децата: защо се появява и как да го овладеем?
06.11.2025
Истинската сила да се отдръпнеш: Урок от Мечо Пух
03.11.2025
Изображение: © Pexels
Да ваксинираме ли детето срещу грип? Аргументи ‘за’ и ‘против‘
03.11.2025

Наръчник за родители

Пирамида с полезните храни за подрастващите
25.05.2016
Едно трипче до ДиКейСи (ДКЦ)
04.08.2017

Прочетете още

Вкусно

Няколко съвета относно хелоуинската тиква

07.04.2015
Вкусно

Руло от нахут

07.04.2015
Вкусно

Три рецепти за Никулден

02.12.2019
Вкусно

Пълнени чушки със зеленчуци с доматен сос

07.04.2015

Медията на новото поколение родители

ПЪРВИТЕ СЕДЕМ се ражда и започва своите ПЪРВИ СЕДЕМ. Ние сме като едно прохождащо дете и ще се надяваме на вашата благосклонност и разбиране, търпение и желание да бъдете с нас по пътя на нашето израстване.
  • За нас
  • Реклама
  • Контакт
  • Поверителност
  • Условия за ползване

© 2025 Първите седем | Изработка на сайт от BEKYAROV.NET

Welcome Back!

Sign in to your account

Потребителско име или email адрес
Парола

Забравена парола?

Not a member? Sign Up
Purvite7.bg използва бисквитки (cookies), за да подобри предлаганите услуги.