7 опасни неща, които крие лятото!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


Лятото освен забава, носи и редица опасности за нашите деца. Знаете ли например, че през летните месеци се увеличава броя на ухапванията от кучета. Топлото време е причина и за редица неприятни преживявания като например дехидратация на тялото или ухапвания от насекоми.

В статията по-долу са описани най-честите опасности през лeтния сезон, както и съвети за справянето с тях. Бъдете подготвени да защитите децата си и да прекарате едно незабравимо лято.

1. Слънцето

mom_kid_beach_umbrella
Слънцезащитните кремове, облеклото и подходящият подслон са най-добрата защита срещу слънчевите изгаряния. Слънцето е най-силно в периода между 10 и 16 ч., така че е най-добре да не планирате излизания през този времеви интервал.

Изберете слънцезащитен крем поне с фактор 15. Проверете етикета на продукта и се уверете, че той предлага защита срещу UVA и UVB лъчи. Намажете децата 15-30 минути преди да излезете навън и повтаряйте процедурата на всеки 2 часа. Ако малчуганите ще плуват, намажете ги веднага щом излязaт от водата, след като ги подсушите внимателно с плажната кърпа.
Очите също имат нужда от защита срещу ултравиолетовите лъчи, за да намалите риска от появата на перде или друго заболяване на по-късен етап.


2. Водата

water_poias
Влизането във водата представлява истинско спасение от горещото слънце. Но колкото и освежаващо да е това, то в същото време е и изключително опасно. Удавянето е втората най-честа причина за смърт при нещастен случай между децата на възраст между 1 и 14 години. Винаги, когато детето ви влиза във водата се уверете, че носи подходящата екипировка за това, независимо дали става въпрос за басейн или море. Въпреки наличието на спасители, не оставяйте детето си без надзор и винаги бъдете близо до него.


3. Дехидратация

dehydratation
Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържат повече течности, отколкото на възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен. Когато децата играят навън, доста често увлечени от играта забравят да пият течности – така че тук се нуждаят от вашата помощ.

Статията продължава на следващата страница…

4. Кърлежи и комари

Karlej
От април до септември кърлежите са най-активни и това е времето, когато вашето дете може да бъде заразено от лаймска болест. Симптомите включват втрисане, температура, главоболие, умора, мускулни и ставни болки, подути лимфни възли и кожен обрив. Инфекцията може да се разпространи в ставите, сърцето и нервната система. Кърлежите обитават тревести местности и умират бързо на слънчеви и сухи места.
Ето няколко полезни съвета

Махнете високата трева около вашия дом.
Създайте бариера от дървесен чипс или чакъл между вашия дом и тревата или гористата местност.
Дръжте детските играчки далеч от дървета и трева.
Комарите се размножават в застояла вода, така че дръжте празни всякакви съдове като кофи, саксии или малки надуваеми басейни, когато не ги използвате. Сменяйте редовно водата на вашите домашни любимци. Комарите са най-активни вечерта, ето защо ви препоръчваме да носите дълги панталони и блузи с дълги ръкави.


5. Кучета

bull-mastif
Ето някои правила, които трябва да се спазват, когато се намирате близо до куче:

Представете се. Преди да погалите кучето подайте му ръката си свита, не му поднасяйте ръка с разтворени пръсти.
Бъдете внимателни и нежни, когато галите кучето. Не дърпайте ушите, опашката, козината или краката му.
Не удряйте кучето по главата или лицето.
Когато кучето се храни, спи или се грижи за своите малки, го оставете на спокойствие. Дори и най-спокойното животинче може да стане агресивно при тези ситуации.
Ако не познавате кучето, попитайте първо неговия собственик дали може да го погалите. Не правете излишни експерименти.
Четете по езика на тялото. Ако кучете ръмжи или лае заплашително, не се приближавайте.
Ако кучето се приближи, за да ви подуши, не правете резки движения. Останете спокойни и на място.
Играта с куче може лесно да премине в сериозна ситуация, така че не провокирайте животното дори и на шега.


6. Колелета 

kids_bikes

Използването на каска е най-доброто средство за предпазване от опасни ситуации, дори смърт.

Когато возете детето на колело:

Ако бебето е новородено или на възраст до 11 месеца: При тази възраст не се препоръчва возенето върху колело. Вибрациите, друсането и скачането могат да бъдат твърде опасни за детето.

Деца на 12 месеца и по-големи: Деца на възраст между 1 и 4 години, чиито врат вече е достъчно силен да носи каска могат да се возят върху колело или да карат такова.


7. Детски площадки и задни дворове

backyard_danger
Детските площадки са оборудвани с много съоръжения за игра, но това крие в себе си и доста опасности. Меките терени намаляват риска от контузии, докато асфалта, бетона или сгурията го увеличават. Бъдете винаги нащрек и ако играта, която започва детето ви се струва опасна незабавно я прекратете.

 

 Прочетете още:

balloons_girl  9 неочаквани заплахи за сигурността на детето

baby_spoons  Българските бебешки пюрета или с какво храним децата си

igri%20za%20deca  Как да стимулираме физическото развитие на по-голямото дете

girogio_tamburlini  Джорджо Тамбурлини: Време е да започнем да инвестираме в децата си

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,823 преглеждания

Comments are closed.