5-те най-големи заблуди за здравословното хранене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mitove-za-zdravoslovnoto-hranene

1. По-малко калории, по-малко килограми
Хората, които искат да отслабнат вярват, че негативният калориен прием води до отслабване. Например: ако консумираме по-малко калории отколкото изгаряме ще отслабнем.

Обикновено такива хора се хранят рестриктивно, спазват диети или се опитват много да спортуват, за да изгарят повече калории. Звучи логично, но ако беше така нямаше да има толкова пълни хора и нямаше да има затлъстяване.

Отслабването обаче се дължи на цялото ни физическо здраве. Можем да пълнеем, защото имаме хормонален дисбаланс, защото имаме автоимунно заболяване, защото имаме някаква алергия или просто защото сме под голямо количество хроничен стрес, което означава, че синтезираме по-високи нива на кортизол, което не ни помага да превръщаме храната си в енергия, а в мастна тъкан.

2. Митът за силата на волята
Той се отнася за хората, които знаят как трябва да се хранят, знаят кое е полезно, кое е вредно за тях, но въпреки това се хранят най-вече с вредните за тях храни и решават, че нямат достатъчно воля, за да спазват правилен режим.

В случая голяма роля имат емоциите ни. Храната е най-лесно достъпният компенсаторен механизъм чрез който когато нещо липсва в живота ни, се опитваме да го заместим. При сериозните отклонения можеи да е дори алкохол и наркотици. В най-безобидния случай е храна. Тъжно ни е – хапваме си шоколад, трябва да вземем решение, което ни тежи и ни измъчва, предпочитаме първо да си хапнем и да го отложим. Така че докато човек не открие по-здравословни балансиращи механизми или начина за справяне със стреса, той винаги ще се насочва към храната, което ще доведе до повече килограми.

3. “Не мога без сладко!”
Когато някой твърди, че много обича сладко или не може да живее без дадена храна, вероятно това няма нищо общо с действителния проблем. Обикновено, когато имаме силен импулсда хапнем нещо точно определено, това говори за дефицити в организма и е индикатор, че не се храним с достатъчно качествена храна.

Произходът и качеството на храната са от особено значение за нейната хранителна стойност. Ако човек се храни със стандартната индустриална пакетирана фабрична храна, с много добавки в нея, допълнителни овкусители, консерванти и всякакви други химикали, той много често не засища хранителните си нужди на клетъчно ниво. Това означава, че тялото му остава гладно и то непрекъснато иска още и още храна. Ето защо човек непрекъснато има чувството, че е гладен.

„Спомням си как, когато работех в голяма фирма, докато се занимавах с финанси, наистина ми се случваше по няколко пъти на ден да се чувствам зверски гладна. Обикновено в такива моменти ми се ядеше сладко, падаше ми кръвното, виеше ми се свят. Но и самото ми хранене беше доста по-хаотично. Сега мога да кажа, че като време и енергия работя доста повече, случва ми се да пропусна хранене, но въпреки това не изпадам в такива състояния на зверски глад. Защото тялото ми получава много по-качествена храна. Когато имаме качество, тогава го няма този зов от клетките “имам нужда от храна”, споделя още Маги Пашова.

4. “Спазвам режим, храня се здравословно и не отслабвам!”
Има хора, които се хранят правилно, избират чисти и полезни храни и си ги приготвят сами, но въпреки това не се чувстват добре, имат излишни килограми и здравословни проблеми, които не могат да решат, се оказва, че не взимат под внимание начина, по който се хранят.

Например много често пропускат хранения, хранят се бързо и на крак, няма я осъзнатостта, няма я връзката с храната, няма го момента на забавяне, това да седнеш да изядеш един спокоен обяд или вечеря.
Научно доказано е, че когато се храним в работен режим, тоест под стрес или между другото, тогава ние не усвояваме пълноценно храната си.

Може да ядеш най-полезните неща, но ако не ги ядеш с правилната нагласа, в правилната обстановка, ще усвоиш само някаква процентна част от тях и тялото ти пак е гладно и пак подава знак за още храна, съответно има по-лоша имунна система, имаш по-малко енергия и не може да трансформира тези калории в енергия, която тялото да използва. Здравословното хранене е комбинация какво, как и колко ядем.

5. “Има един единствен правилен начин на хранене”
В България в последните години се наложи идеята за веганството като най-еволюционно правилния начин на хранене, че трябва да се яде само жива храна, че тя е най-енергийната и духовна такава. Няма научни доказателства, че това наистина е идеалният начин на хранене и няма как да бъде идеален едни начин на хранене идеален за всички. Исторически погледнато няма данни за период от време, в който народ или племе, което се е хранило само с веганска, растителна храна е оцеляло.

Репродуктивната система на хората има нужда и от животински мазнини. Мозъкът ни се развива благодарение на омега-3 мастни киселини, която трудно се усвоява от растителните храни.

Със сигурност има хора, които се чувстват прекрасно с този начин на хранене, това са хора с по-силен метаболизъм, който успява да разгради, усвои и използва храната от растителните източници и те могат да живеят дълго по този начин. Но има и други, които за известно време се чувстват добре, защото организмът им се чисти, възстановява и е добре да се хранят така няколко месеца, но след това този начин спира да отговаря адекватно на нуждите на тялото им и е възможно да настъпят някои сериозни дефицити в организма.

Но понеже са убедени, че това е техният начин на хранене, те продължават сляпо да го следват, пренебрегвайки всички останали сигнали, които тялото им дава. Тези хора често са изтощени, без енергия, със суха кожа, храносмилателни смущения и въпреки това отказват да приемат, че растителната храна не е достатъчна за тях.

Големият проблем е, че не тялото си и не се доверяваме на сигналите, които идват от него. Затова най-важно е да се научим да слушаме себе си и да бъдем отворени за промяна. Здравословното хранене и здравословния начин на живот не се нуждае от крайности, а всеки човек трябва да се опитва да разбере откакво има нежда, какво го кара дасе чувства добре и да бъде готов да приема промените без предубеденост и излишни съмнения.

magi-pashova-prevu

Магдалена Пашова, хранителен терапевт
Naturelita.com
Zdravismagi.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,287 преглеждания

Comments are closed.