5 съвета как да отгледате добри деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_116101924

Харвардски психолози разкриват петте тайни, които всеки родител трябва да знае и които да приложи спрямо децата си, за да повишат те своето самочувствие и да развият своя потенциал максимално.

След задълбочена работа учените от Харвард извели своите заключения относно това, какво може да направи всеки родител, за да отгледа добри, отговорни, етични и любезни деца.

Според тях, това е взаимната любов между родителите и детето от най-ранна възраст. Учените подчертават фундаменталната роля на тази връзка за отглеждането на добри деца.

Ето техните пет основни съвета:

1) Давайте на децата си много любов

Това на пръв поглед е лесно и логично, но какъв е най-добрият начин децата да пораснат наистина любящи, мили и съпричастни? Най-сигурният начин за постигането на това е ежедневно да им показвате своите собствени добри чувства. Когато децата виждат своите родители да се отнасят с другите хора така, както биха искали другите да се отнасят с тях самите, децата много по-лесно ще възприемат този модел на поведение и един ден ще го приложат в битието си.

Когато децата ежедневно получават любов и внимание от родителите си, те израстват привързани към тях, а това им помага по-лесно и безпрепятствено да приемат родителските съвети, напътствия и цялостна ценностна система.

2) Давайте на децата си добър пример

Децата подражават на родителите си. Те рядко се вслушват в онова, което родителите им говорят, но много често следват пряко техния модел на поведение. Показвайки със своето поведение какво е добро отношение и възпитание, всеки родител може да научи по съвсем естествен начин детето си да бъде добро, отговорно и любезно.

3) Научете детето си как да контактува с останалите

В парка, в детската градина или в класната стая, децата често се сблъскват със сложни ситуации, в които им се налагат да общуват с други деца и с по-възрастни от тях хора. В това общуване най-ясно може ясно да проличи до каква степен едно дете е усвоило способността да се грижи за себе си, за другите и да показва нужното уважение и отношение към околните. Учените споделят, че:“Проучванията показват, че хората, които имат навика да изразят благодарността си има по-голяма вероятност да са щедри, състрадателни и прощаващи. А това е много вероятно да ги направи и далеч по-щастливи хора.“

4) Помагайте им да разберат своите емоции

Да изразяват своите чувства – това е ключът, които ще научи децата как да се справят с негативните емоции като гняв, ревност и завист. „Децата имат нужда от нашата помощ .Те трябва да се обучават как да се справят с чувствата си по продуктивни начини.“ заключават изследователите.

5) Решавайте проблемите, не ги пренебрегвайте

Изследователите предполагат, че за да „се постига взаимно разбирателство е нужно да се вслушвате в чувствата на другите.“ Този процес е взаимен и двустранен. Когато децата получават доверие, уважение и подкрепа, те без никакво съмнение ще ги дават и на хората, с които контактуват и срещат в живота си.

 

Източник: www.huffingtonpost.ca

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

37,890 преглеждания

Comments are closed.